Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

1 Februarie 2014
Vizualizari: 1671
Comentează add

După controversele din ultimele zile, Ministerul Justiţiei a elaborat şi a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă pentru modificarea Codului de Procedură Penală.

Deţinuţii fac sesizări pentru aplicarea "legii mai favorabile"

radiojurnal

Instanţă din România. Foto: Arhivă Agerpres.

Noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală au intrat astăzi în vigoare, iar unul dintre efectele produse de cele două documente este că aproximativ 400 de deţinuţi ar putea beneficia de legea mai favorabilă.

Comisiile din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, formate din judecători, procurori şi personal administrativ au analizat peste 30 de mii de dosare ale unor deţinuţi.

La nivel naţional, cazurile a aproximativ 400 de deţinuţi vor ajunge la instanţele de judecată care ar putea să se pronunţe asupra eventualei încetări a executării pedepsei privative de libertate.

Există şi cazuri în care instanţa va fi sesizată cu privire la eventuala reducere a pedepsei.

Bucureşti 

La Bucureşti, unde există două mari penitenciare, mai mult de 20 de deţinuţi au formulat către instanţe cereri pentru aplicarea legii penale mai favorabile.

Potrivit preşedintelui Tribunalului Bucureşti, judecătorul Laura Andrei, în cazul unui deţinut minor, instanţa a luat deja decizia transferării acestuia din penitenciar într-un centru educativ, dar judecătorii nu au pronunţat până acum hotărâri cu privire la punerea în libertate a unor deţinuţi care ar îndeplini condiţiile prevăzute de noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală.

Judecătorul Laura Andrei a precizat la Radio România Actualităţi că în zilele următoare instanţele competente din Bucureşti vor primi mai multe sesizări pentru aplicarea legii penale mai favorabile pentru unii deţinuţi.

Arad şi Timişoara

Vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Camelia Lucaciuc, ne-a spus că pentru Penitenciarul Arad au fost 346 de acte documentare care au fost înaintate sesizării instanţelor de judecată.

"Dar din cele 346 sunt foarte puţini cei care urmează să fie deîndată puşi în libertate.

"Marea majoritate a condamnaţilor vor beneficia doar de o reducere a pedepsei", a declarat Camelia Lucaciuc.  

Ea a mai precizat că pentru Penitenciarul Timişoara au fost înaintate 21 de documentare pentru instanţele de judecată.

Noul Cod de Procedură Penală, abia intrat în vigoare, urmează să fie modificat

După controversele din spaţiul public din ultimele zile, Ministerul Justiţiei a elaborat şi a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă pentru modificarea Codului de Procedură Penală, dar şi a altor acte normative din domeniul judiciar.

Între altele, se propune a fi clarificat şi modul în care vor putea fi dispuse interceptările telefonice.

Astfel, metodele speciale de supraveghere şi cercetare se dispun şi în cazul în care se începe urmărirea penală in rem, cu privire la faptă şi nu numai in personam, adică urmărire penală a unui făptuitor.


Etichete cod penalcod procedură penalăministerul justiţieijudecătorideţinuţiLaura Andrei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live