Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 21 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

2 Noiembrie 2021
Vizualizari: 2559
Comentează add

Jurnaliști de la Radio România au vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre cum se scrie, clipă de clipă, povestea Radioului public.

Destăinuirile jurnaliștilor de radio: Trebuie să rămânem aproape de public Destăinuirile jurnaliștilor de radio: Trebuie să rămânem aproape de public - Conține video

luminita-voinea

La 93 de ani de existență ai Radio România, Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a pătruns în culisele profesiei de jurnalist la postul public de radio, una plină de provocări, adrenalină și mai ales, grijă pentru corectitudine, echilibru  și obiectivitate.

Ce înseamnă Radioul pentru oamenii microfonului, cum împărtășesc cu publicul ascultător informația corectă îmbrăcată în muzica timpurilor și cum se scrie povestea magică a Radioului, au fost provocări la care au răspus cu sinceritate, la aniversarea a 93 de ani de existență ai Radio România, patru dintre realizatorii pe care îi ascultați zilnic la  Radio România Actualități: Daniela Mihai Soare – realizatoarea emisiunii “Între prieteni”, Ana-Maria Cîrstea, corespondent local RRA în  judetul Vâlcea , Cătălin Cîrnu, realizator “Matinal” și comentator sportiv și Ciprian Sasu, realizator la “Camera Știrilor”.

Sunt  legați iremediabil de radio, fac cu pasiune profesia de jurnalist și sunt ghidați de valori transmise din generație în generație de profesioniștii Radioului Public: corectitudine, echilibru și respect față de publicul ascultător.

“Avem grijă de publicul nostru”

La început au fost cuvintele și muzica și an de an s-au adăugat noi fome de expresivitate radioului românesc.

Poate  cel mai pasional, cel mai intens gen jurnalistic radiofonic a fost încă din prima secundă de transmisie radio comentariul sportiv de la marile evenimente...am așteptat cu nerăbdare, am sărit în sus de bucurie, am plâns de fericire, am cucerit medalii,  am învins sau am pierdut, lipiți de aparatele de radio, dar... nimic nu se poate compara cu tensiunea unei transmisiuni sportive în direct. 

Cătălin Cârnu, comentator sportiv și realizator al programului “Matinal” de la Radio România Actualități  dezvăluie  câteva din trăirile și frământările omului de radio.

“Eu întotdeauna m-am  raportat la public, chiar și în transmisiile sportive, nu comentez pentru mine. Ideea de la care am plecat este ca lumea să înțeleagă exact ce se întâmplă acolo, pe terenul de fotbal, iar de când realizez emisiuni, încerc să fiu echilibrat și vreau ca publicul, indiferent unde s-ar afla – în masină, în oraș  în vârf de munte sau de lume - să priceapă, să fie lângă mine, să simtă energia și să culeagă acea informație corectă. Eu la asta mă raportez: la echilibru și la corectitudine. Sper să reușesc”.

Activitatea jurnaliștilor care lucreaza în cel mai fierbinte punct al Radioului public, “Camera Știrilor”,  presupune multă rigoare, promptitudine, echilibru și obiectivitate.

Apar știri de ultim moment , care schimbă într-o secundă un buletin de știri pregătit minuțios, transmisii în direct de la evenimentele în desfășurare, totul contra cronometru.

Ciprian Sasu, realizator la Camera Știrilor, vorbește deschis despre  trăirile jurnalistului de news și grija față de ascultători.

“Publicul este foarte important pentru că aș putea spune că produsul jurnalistic pe care noi îl realizăm este adaptat și croit pe cei cărora noi ne adresăm. Există mai multe modalități de a face o știre, de a o prezenta și mereu îi avem în vedere pe cei cărora ne adresăm. Încerc,  de fiecare dată, ca mesajul  pe care îl transmit să fie înțeles bine, să fie corect, în ideea în care ceea ce transmit să  ajungă cât mai nealterat la public. În legătură cu tendința de a nu panica lumea, este tot o preocupare pentru publicul pe care îl avem, să ne gândim la felul în care receptează, la felul în care reacționează, la ceea ce transmitem. Îl informăm corect, dar ne gândim întotdeauna să avem grijă de publicul nostru”.

Daniela Mihai Soare, vocea inconfundabilă de la “Între prieteni”,  accentuează ideea că modalitatea de transmitere a informației către ascultători este una esențială.

“Pentru mine, publicul e cel mai important. Eu cred că ar trebui să-i tratăm pe ascultători, sau să le vorbim cu blândețe. Atunci când deschizi radioul si auzi o voce care încearcă să fie prietenoasă, chiar dacă este o veste poate mai puțin plăcută, dacă ți-o prezintă într-un anume fel, s-ar putea ca acea informație să fie digerată într-un mod normal. Și mai cred că oamenii apreciază un post serios,  care prezintă știri corecte. Și dacă mă mândresc cu ceva, mă mândresc cu acest lucru: dacă așa s-a spus la radio, atunci așa este”.

Și pentru corespondentul local, forma sub care transmite informația este importantă.

“Și pentru mine, publicul este foarte important și înainte de a transmite informația acestui public trebuie ca eu să înțeleg foarte bine și am ajuns la această concluzie încă de la începuturile meseriei. Pentru noi, cei care avem posibilitatea să dăm o anumită formă informației, e foarte important ca publicul să fie pe un loc sus pus, iar noi să ne facem treaba cât mai bine ”, a mărturisit Ana Maria Cârstea, corespondent local RRA în  judetul Vâlcea.

Jurnaliștii invitați la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină cred că Radioul public are un viitor bine conturat, chiar dacă în era digitală va exista o presiune mare a internetului și a altor mijloace de comunicare

“Sunt sigur că viitorul va fi în era digitală, dar radioul va exista și va rămane un highlander, un nemuritor“, a conchis Cătălin Cîrnu.

Destăinurile celor patru jurnaliști de radio, povești amuzante din spatele microfonului și lucruri nespuse la radio, au fost povestite la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, într-o ediție specială, dedicată aniversării celor 93 de ani de Radio România.

Video: Serviciul de noapte, ediția din 1-2 noiembrie 2021


Etichete Exclusiv RadioRadio RomâniaRadioul publicaniversarejurnaliști93 de ani de radiosărbătoarea radioului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live