Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 22 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

8 Septembrie 2018
Vizualizari: 618
Comentează add

Au început despăgubirile pentru animalele sacrificate din cauza pestei porcine africane.

Despăgubiri pentru pesta porcină africană

radu-dobritoiu

Pesta porcină africană a afectat până acum 190 de localităţi din 11 judeţe din nord-vestul şi sud-estul ţării. În judeţul Satu Mare, toţi fermierii afectaţi şi-au încasat despăgubirile pentru animalele sacrificate. Şi la Constanţa, autorităţile au început să achite despăgubirile: peste 40% dintre crescătorii de animale îşi primiseseră banii până ieri, iar restul îi vor primi săptămâna viitoare. Şi la Brăila, oamenii au început să-şi încaseze despăgubirile, după cum relatează corespondenta noastră.

Reportar RRA Gina Bahor:

"Primii care au primit bani au fost crescătorii de porci de pe raza localităţii Berteşti şi de pe raza comunei Victoria, localitatea Mihai Bravu. Pentru proprietarii de animale care au avut de primit sume mai mari 5.000 de lei plăţile s-au efectuat complet, prin virament bancar. Pentru cei care trebuie să primească sume mai mici plata se face în numerar, iar distribuirea banilor a început deja la primăriile comunale. Despăgubirile au pornit de la 300 de lei la 400 de lei pentru cei care au avut purcei mai mici şi au ajuns până la 4.000 de lei pentru cei care au avut porci de peste 200 de kilograme. În total, trebuie întocmite 1.906 dosare de despăgubire, din care 794 s-au transmis până la începutul lunii septembrie către ANSVSA Bucureşti.

Recent au mai fost trimise la Bucureşti încă 490 de dosare pentru care urmează să fie viraţi banii în perioada următoare. Autorităţile veterinare brăilene speră ca până la sfârşitul săptămânii care vine să reuşescă şi să întocmească şi restul până la 1900 de dosare, astfel încât toţi crescătorii din localităţi unde au fost eutanasiaţi porci să-şi primească într-un timp cât mai scurt banii din despăgubiri. În ceea ce priveşte cele două mari ferme de creştere a porcilor de la Gropeni şi Tichileşti, acestea vor face obiectul unor alte dosare de despăgubire care deocamdată sunt în lucru, deoarece lichidarea efectivelor încă nu s-a finalizat. La Tebu, Gropeni, unde era un efectiv de 140 de mii de porci au fost eutanasiate până astăzi 48.613 exemplare, iar la Romsoci din Tichilesti, unde erau 35 de mii de capete, s-au eutanasiat 13.325 de suine".


Etichete pesta porcina africanadespagubiri pesta porcina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live