Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut (CONTINUARE) Luni, 30 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

9 Mai 2017
Vizualizari: 850
Comentează add

Propunerea a fost aprobată cu o majoritate de 85% din voturi, urmând să fie votată şi de Senat

Deputaţii au aprobat revizuirea Constituţiei pentru redefinirea "familiei"

angela-matei

Foto: Arhivă.

Iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost votată astăzi de plenul Camerei Deputaţilor.

Dacă propunerea va fi aprobată şi de Senat, românii vor fi chemaţi să-şi exprime votul în cadrul unui referendum organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului.

Reporterul RRA Angela Matei relatează că potrivit propunerii de modificare, Articolul 48 din Constituţie ar urma să prevadă că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe drepturi şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.

Iniţiativa cetăţenească în acest sens a strâns 3 milioane de semnături iar în plenul Camerei Deputaţilor a primit 232 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 13 abţineri, întrunind astfel cele 2 treimi necesare adoptării.

S--au pronunţat împotrivă parlamentarii USR, care au explicat că respectă dreptul la iniţiativă al cetăţenilor, dar consideră că organizarea unui referendum ar crea dezbinare în societate.

Dan Barna, deputat USR: "Este oare familia tradiţională o valoare importantă a societăţii noastre? Fără îndoială că da. Este oare toleranţa şi respectul minorităţilor o valoare importantă pentru societatea noastră? Fără îndoială că da.

Să fim oneşti şi să ne privim în ochi! Acest referendum forţează cetăţenii României să pună cele două valori într-o ordine sau alta? Acest referendum adânceşte o fractură în cadrul actualei noastre societăţi."

În replică, senatorul ALDE Varujan Vosganian a susţinut că iniţiativa nu este îndreptată împotriva cuiva şi nu reprezintă un gest de intoleranţă.

Varujan Vosganian: "Nu m-am gândit niciodată că ideea maternităţii impletite cu ideea paternităţii poate să fie intolerantă! În fapt, pe asta este construită condiţia umană! În fond, pe asta este construită tradiţia poporului nostru!

Subliniind că într-o familie un copil trebuie să-i spună unui părinte "mamă" şi unui părinte "tată" nu este îndreptat împotriva nimănui. Oricine este liber potrivit Constituţiei să trăiască potrivit dorinţelor, aptitudinilor şi afinităţilor sale!"

În prezent, Constituţia prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi. Dacă propunerea de revizuire va fi aprobată şi de către Senat, cetăţenii români vor fi chemaţi să-şi exprime votul în acest sens în cadrul unui referendum organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului.


Etichete Camera Deputaţiloriniţiativa cetăţenească privind familiaDan Barnadeputat USRVarujan Vosganiansenator ALDE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live