Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NUMAI MUZICA Marţi, 26 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Klimowicz

20 Septembrie 2016
Vizualizari: 748
Comentează add

Camera Deputaţilor fiind for decizional, legea merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Deputaţii au adoptat plata contribuţiei la pensii pentru vechimea lipsă

gabriel-klimowicz

Camera Deputaţilor Foto: Arhivă

Legea care permite persoanelor care nu au calitatea de pensionari şi au traversat perioade în care nu au avut calitatea de asigurat, să-şi plătească contribuţia de asigurări sociale pentru perioadele respective, a fost adoptată de Camera Deputaţilor cu 198 de voturi ''pentru'', a transmis redactorul RRA Alexandra Cristea.

Legea se aplică atât celor cuprinşi în sistemul public de pensii cât şi celor care figurează într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.

Actul normativ prevede şi un sistem de calcul a contribuţiei, în funcţie de cota lunară a contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă.

Baza lunara de calcul este cel putin valoarea unui salariu de baza minim brut pe tară, aprobat prin hotarâre a Guvernului, reglementat pentru fiecare lună din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale.

Această bază nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzatoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Valoarea câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este cea prevăzută în actele normative în vigoare la data solicitării, se spune în textul legii.

Persoanele interesate pot încheia un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii. Plata contribuţiei se poate face pentru perioade care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date. Suma se poate achita integral pentru toată perioada sau eşalonat în tranşe lunare.


Etichete Camera Deputaţilorpensiivechime

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live