Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Marţi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

8 Martie 2011
Vizualizari: 2609
Comentează add

Aproximativ 50 de milioane de europeni trec prin stări depresive. Specialiştii atrag atenţia că, netratată, depresia afectează starea de sănătate, având un impact major asupra calităţii vieţii pacientului.

Depresia este tot mai frecventă la europeni

mihaela-enache

Foto: Reuters.

În Europa depresia este tot mai frecventă, aproximativ 50 de milioane de europeni trecând prin astfel de stări.

Dintre români, peste 3% sunt depresivi.

Psihologii şi psihiatrii atrag atenţia asupra pericolelor pe care le implică depresia netratată.

Liga Română pentru sănătate mintală şi Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie lansează, marţi, o campanie pentru depistarea şi combaterea depresiei, după ce ieri psihologii au cerut recunoaşterea componentei medicale a activităţii lor şi, implicit, decontarea serviciilor de terapie pe care le prestează. 

Specialiştii atrag atenţia că, netratată, depresia afectează starea de sănătate, având un impact major asupra calităţii vieţii pacientului, cu o scădere a capacităţii de lucru şi, implicit, o creştere a absenteismului şi a costului de tratament cu izolarea individului ce poate duce, în cazuri severe, până la pierderea dorinţei de a trăi şi tentativă de sinucidere.

Există două studii cu privire la frecvenţa depresiei, care au inclus şi România, respectiv unul la nivel european şi unul la nivel mondial.

Primul studiu, realizat în rândul pacienţilor care s-au prezentat în cabinetele medicilor de familie, arată un procent de 9% de oameni diagnosticaţi cu depresie majoră, iar pe durata întregii vieţi, peste 20% au suferit un episod de depresie.

O altă problemă asupra căreia specialiştii atrag atenţia este că depresia este nerecunoscută, chiar şi în cabinetele medicilor de familie, ceea ce arată faptul că sunt necesare programe de educaţie medicală şi de formare profesională şi, în acelaşi timp, ea este neraportată de către populaţie, ceea ce înseamnă că procentele identificate ar putea fi mult mai mari şi, deci, sunt necesare programe de combatere a stigmei şi discriminării.

"Nu eşti singură, nu eşti singura"

Marţi, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, împreună cu Liga Română pentru Sănătate Mintală au lansat programul "Nu eşti singură, nu eşti singura", care îşi propune tocmai să atragă atenţia asupra impactului pe care îl are această suferinţă, în special  în ceea ce priveşte calitatea vieţii, dar şi să semnaleze faptul că ea poate fi tratată.

Obiectivul programului este informarea publicului larg despre depresie, pentru ca pacienţii să recunoască din timp manifestările acestei afecţiuni şi să se adreseze medicului psihiatru şi psihoterapeutului, dar chiar şi medicului de familie.

Medicul psihiatru este cel  care poate prescrie medicaţiea necesară, tratament ce trebuie completat cu psihoterapie, în timp ce medicul de familie are şi el un rol extrem de important, pentru că el este primul care poate recunoaşte semnele depresiei şi îndrumă pacientul către un medic specialist.


Etichete depresieeuropenipsihiatripsihologi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live