Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

6 Mai 2017
Vizualizari: 1809
Comentează add

Deponeul ecologic al judeţului Hunedoara a intrat în probe tehnologice.

Deponeul ecologic din Hunedoara e funcțional

ilie-pintea

Deponeu ecologic. Foto: Arhivă/radiotimisoara.ro.

Deponeul ecologic al judeţului Hunedoara a intrat  în probe tehnologice, urmând ca activitatea de sortare şi prelucrare a gunoiului să fie realizată temporar de un operator de salubritate desemnat în urma selecţiei de oferte organizată de Consiliul Judeţean.

Centrul de Management Integrat al Deşeurilor este situat în localitatea Bârcea Mare, la 15 kilometri de Deva,  şi a fost finalizat în urmă cu un an şi jumătate, cu  finanțare din fonduri europene. Centrul nu a funcţionat până acum din cauza contestaţiilor depuse la licitaţiile organizate în vederea desemnării unei firme care să se ocupe de groapa de gunoi ecologică. Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, a declarat că, potrivit estimărilor operatorului, prima alveolă a deponeului ecologic va avea o durată de funcţionare de circa opt ani, iar împreună cu cea de-a doua alveolă, deponeul ecologic va funcţiona 27 de ani. În plus, durata de funcţionare se va putea prelungi cu cel puţin şapte ani, dacă se va face o colectare selectivă a deşeurilor în proporţie de cel puţin 30%.

Se estimează că, anual, la centrul de management al deşeurilor vor fi aduse circa 100.000 de tone de gunoi din judeţul Hunedoara, cantitate din care se vor extrage elementele care se pot valorifica ulterior prin reciclare.  Operatorii de salubritate care vor aduce gunoiul la acest deponeu ecologic vor plăti o taxă de 168 lei/tonă pentru deșeurile care nu sunt colectate selectiv, taxele urmând să scadă dacă gunoaiele ajung aici sortate.

Proiectul sistemului de management integrat al deşeurilor a fost realizat cu finanţare europeană şi are o valoare de peste 57 milioane euro. În cadrul proiectului au fost închise toate gropile de gunoi din județ care nu respectă normele de mediu europene, în prezent deşeurile fiind preluate pe platforme provizorii la Deva şi Petroşani. Până acum, deșeurile din Valea Jiului erau transportate la Horezu, în județul Gorj, cu costuri mult mai mari.


Etichete Deponeu ecologicHunedoaraprobe tehnologicegunoisalubritate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live