Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Victor Pogor

10 Martie 2017
Vizualizari: 659
Comentează add

O instituţie de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internaţională mai mulţi politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputaţi.

Demnitarii moldoveni sunt opriţi să călătorească în Rusia

victor-pogor

 Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Foto: Arhivă

Conducerea guvernului şi parlamentului de la Chişinău reacţionează faţă de modul abuziv în care au fost trataţi în ultima perioadă o serie de oficiali moldoveni. Mulţi dintre aceştia au fost opriţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă, au fost interogaţi, percheziţionaţi sau chiar trataţi în mod umilitor de către reprezentanţi ai serviciilor speciale ruseşti.

În plus, una dintre instituţiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internaţională mai mulţi politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputaţi, folosindu-se în acest scop de informaţii false şi de date trunchiate.

Preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, şi prim-miniustrul Pavel Filip au avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, în cadrul căreia a fost transmisă o notă către conducerea politică a Federţiei Ruse. În document sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din parlament, guvern, serviciile speciale şi partidele coaliţiei de guvernare din Republica Moldova, interogaţi, percheziţionaţi şi trataţi în mod umilitor de către serviciile speciale ruseşti.

De asemenea, potrivit unui comunicat al Parlamentului, una dintre instituţiile de la Moscova ar fi încercat să pună sub monitorizare internaţională mai mulţi politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputaţi, folosindu-se în acest scop de informaţii false şi date trunchiate. Aceste cazuri ar fi legate de investigaţia privind spălarea a 22 de miliarde de dolari din Rusia prin Moldindconbank, anunţă autorităţile de la Chişinău, care mai afirmă că Moscova refuză să coopereze la investigarea acestui caz.

Pe de altă parte, preşedintele Igor Dodon a calificat decizia guvernului şi a parlamentului ca fiind deplasată. El declară că va neglija această decizie şi că se va deplasa la Moscova chiar săptămâna viitoare. Decizia autorităţilor de la Chişinău de a întrerupe vizitele oficiale în Federaţia Rusă arată că problema intimidării oficialilor moldoveni în Rusia este foarte gravă, atenţionează directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă.

Potrivit expertului, decizia de a interzice vizitele la Moscova ale oficialilor de la Chişinău este una firească. Roman Chircă a comentat că prin intimidarea oficialilor moldoveni autorităţile ruse denotă atitudinea imperialistă a acestui stat faţă de ţările din vecinătate.

"Nivelul de propagandă rusească, nivelul de presiune, în contextul emancipării Rusiei imperialiste din ultima perioadă, permite a creea această aură de state subdezvoltate sau state neserioase din perspectiva Federţiei Ruse, care tratează toţi birocraţii cu această aroganţă şi ignoranţă. Aceloraşi intimidări au fost supuşi şi funcţionari din Ucraina, din Georgia şi face parte dintr-un set amplu, dar şi din stilul rusesc de a trata în special statele din imediata vecinătate", a declarat  Roman Chircă.  

Totodată, Roman Chircă semnalează că acum există pericolul creşterii presiuni asupra comunităţii de moldoveni din Federaţia Rusă. În opinia analistului Ion Tăbârţă această decizie a guvernanţilor de la Chişinău ar fi în mare parte o acţiune de PR politic.

"Este un joc al politehnologilor partidului de la guvernare pentru a se poziţiona ca şi un partid proeuropen. Totodată am văzut opinia, deja sincronizată în astfel de cazuri, a preşedintelui ţării, Igor Dodon, care spune că opinia sa la asta nu se referă. Adică cumva se încearcă polarizarea societăţii. Partidul Sociliştilor este partid pro rus, iar Partidul Democrat este un partid pro european", este de părere Ion Tăbârţă.  

Peste 20 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă au fost spălaţi în perioada 2010-2014, cu implicarea judecătorilor din Republica Moldova, arată o investigaţie RAIS. 14 actuali şi foşti magistraţi sunt acuzaţi de implicare în acest caz.


Etichete MoldindconbankIgor DodonIon Tăbârţă,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live