Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Cenuşoiu

30 Iulie 2011
Vizualizari: 1789
Comentează add

Mai mulţi comandanţi din armata turcă precum şi şeful statului major au demisionat pe fondul divergenţelor cu guvernul în privinţa promovării unor generali arestaţi pentru presupusă implicare în comploturi antiguvernamentale.

Demisie în masă la nivelul conducerii în armata turcă

alexandru-cenusoiu

Fostul şef de stat major, generalul Isik Kosaner (dreapta). Foto: AP.

Șeful forțelor armate turcești, Isik Kosaner, a demisionat vineri pe fondul divergenţelor cu guvernul în privinţa arestării unor generali pentru presupusă implicare în comploturi anti guvernamentale, informează Agerepres.

Mai multe reuniuni au avut loc în ultimele zile între şeful de stat major, generalul Isik Kosaner, şi premierul Recep Tayyip Erdogan, înainte de o reuniune programată pentru începutul lunii august a Consiliului militar suprem, care urma să decidă o serie de promovări în ierarhia militară.

O parte dintre militarii care urmau să fie promovați se află în închisoare, în așteptarea procesului privind o posibilă implicare a lor într-un complot antiguvernamental.

Pe lângă şeful de stat major, comandanţii forţelor terestre, aeriene şi navale şi-au dat şi ei demisia, ceea ce constituie o premieră în Turcia, ţară membră NATO.

Președintele Abdullah Gul l-a numit imediat pe generalul Necdet Ozel în funcția de comandant al forțelor armate turcești.

În prezent, un număr de 42 de generali sunt deţinuţi pentru presupusa lor implicare în diverse comploturi care vizau răsturnarea guvernului format de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, aflat la putere din anul 2002.

Conducerea armatei îşi dorea ca aceşti militari să poată beneficia de o promovare chiar dacă se află în închisoare în aşteptarea procesului, în timp ce guvernul insista ca ei să fie trecuţi în rezervă.


Etichete TurciademisiearmatăIsik Kosaner

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live