Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Probleme la zi (R) Vineri, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

4 August 2011
Vizualizari: 2365
Comentează add

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că este nevoie de asigurarea unei susţineri financiare pentru a reforma sistemul sanitar. Medicii susţin slaba finanţare a sistemului.

Demisia ministrului Cseke "arată slaba finanţare din sistem"

paul-poterasi

Cseke Attila. Foto: Agerpres.

Medicii de familie susţin punctele de vedere formulate de ministrul demisionar al sănătăţii, Cseke Attila cu privire la slaba finanţare din sistem şi la faptul că nu sunt consultaţi specialiştii când ar trebui.

Secretarul general al Societăţii de Medicină de Familie, Sandra Alexiu, i-a declarat redactorului Radio România Actualităţi, Anda Marin, că în ciuda conflictelor existente până acum între medicii de familie şi fostul ministru, nu crede că un nou şef la sănătate ar putea găsi soluţii optime la probleme lor, fără o strategie bine formulată.

Demisia ministrului Cseke Attila este salutată şi de Federaţia Solidaritatea Sanitară din România.

"După ce în ultimii 20 de ani am asistat la o cramponare de fotoliu a diverşilor miniştri veniţi la conducerea ministerului sănătăţii, asistăm astăzi la primul gest de onoare din istoria recentă a României motivat de un interes colectiv.

"Cseke Attila, prin demisia de onoare a domniei sale, reuşeşte să atragă în final atenţia asupra principalei probleme a sistemului sanitar românesc şi anume lipsa banilor, spărgând linia de indiferenţă pe care politicienii au manifestat-o în ultimii 20 de ani faţă de sănătatea naţiunii", a declarat, pentru Agerpres, prim-vicepreşedintele Lidia Celmare.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi că regretă demisia lui Cseke Attila şi precizează că Uniunea va numi un înlocuitor al acestuia în următoarele două săptămâni.

Kelemen Hunor a criticat, într-o declaraţie pentru Radio România Actualităţi, modul în care funcţionează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, considerând că aceasta ar trebui să fie subordonată ministerului sănătăţii.

Liderul UDMR a mai precizat că trebuie să înţeleagă toată lumea că problemele din sănătate nu sunt unele "aritmetice", ci este nevoie de asigurarea unei susţineri financiare pentru a reforma sistemul sanitar.

Demisia, "inoportună şi ne-binevenită"

În ceea ce priveşte PDL, secretarul general al formaţiunii, deputatul Ioan Oltean, a apreciat pentru Agerpres că drept "inoportună şi ne-binevenită" demisia lui Cseke Attila din funcţia de ministru al sănătăţii, dar spune că acest lucru nu va afecta funcţionarea coaliţiei de guvernare.

"Nu, categoric nu va afecta coaliţia şi seriozitatea coaliţiei, însă gestul în sine nu este unul pe care nu pot să nu îl regret şi să nu îl apreciez ca fiind inoportun în raport cu modalitatea de realizare a reformei, cu paşii parcurşi ai reformei şi cu ceea ce ministrul Cseke a realizat până în momentul acesta", a declarat Ioan Oltean.

Şi ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, s-a arătat surprins de demisia ministrului sănătăţii.

Gheorghe Ialomiţianu a afirmat, potrivit Mediafax, că i-a transmis lui Cseke Attila, înainte de rectificare, că sănătatea va primi doar 300 milioane lei din cauza resurselor limitate şi că nu este normal ca problemele din sănătate să fie rezolvate "luând bani de la investiţii şi dând la arierate"
   
"M-a surprins demisia lui, pentru că nu este normal ca problemele din sănătate să fie rezolvate luând bani de la investiţii şi dând la arierate.

"Mulţi miniştri sunt supăraţi, este uşor să-ţi dai demisia, toţi miniştrii solicită bani şi primesc atât câţi sunt", a afirmat ministrul Ialomiţianu.

Opoziţia consideră demisia "un gest de onoare"

Liderul PSD, Victor Ponta, a afirmat pentru Agerpres că demisia ministrului sănătăţii reprezintă din punctul său de vedere, "un gest de onoare, dar e un gest inutil".

"Este foarte clar că guvernul Boc nu mai dă bani pentru sănătate, pentru educaţie, pentru oameni, ci dă bani doar pentru campanie electorală.

"Din păcate, sănătatea, educaţia, Poliţia, toate celelate sunt sacrificate, dar că Cseke Atilla, spre deosebire de Funeriu sau Igaş, probabil că mai are încă un pic de onoare şi un pic de respect pentru el însuşi", a afirmat liderul PSD.

Viceliderul deputaţilor Partidului Naţional Liberal, Eugen Nicolăescu, a declarat joi, pentru Agerpres, că demisia ministrului Sănătăţii este "finalul unei lupte surde şi interne din cadrul coaliţiei guvernamentale".

Eugen Nicolăescu a adăugat că modul în care s-a făcut rectificarea bugetară este "iresponsabil" şi "ineficient".

"Ministrul Cseke a făcut un pas important, dar nu şi suficient, pe linia reformei"

Cu puţin timp înainte de anunţul demisiei, premierul Emil Boc declara la Radio România Actualităţi că ministrul Cseke a făcut un pas important, dar nu şi suficient, pe linia reformei restructurând anumite spitale care nu îşi arătau eficienţa.

Emil Boc a subliniat că banii alocaţi la rectificare pentru spitale şi creditele de angajament destinate medicamentelor şi altor probleme din sistem sunt condiţionate de realizarea reformei în sănătate, unul dintre paşii importanţi fiind introducerea pachetului minimal de servicii medicale.

Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, şi-a anunţat joi demisia din funcţia deţinută în cabinetul condus de Emil Boc nemulţumit de modul în care s-a făcut rectificarea bugetară şi de faptul că nu a fost consultat atunci când au fost împărţiţi banii.

Cseke Attila a declarat joi că şi-a exprimat nemulţumirea şi în şedinţa de guvern de miercuri şi că joi a avut o discuţie cu premierul Emil Boc, care i-a cerut să nu demisioneze.

Ministrul demisionar al sănătăţii consideră că nu se poate ca ministerul finanţelor publice să decidă întotdeauna asupra bugetului ministerului sănătăţii şi ca toate măsurile de reformă să fie discutate doar la finanţe, fără ca ministrul sănătăţii să fie consultat.


Etichete medicsănătateCseke AttilademisieKelemen HunorGheorghe IalomiţianuVictor PontaPSDPNLUDMRreacţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live