Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Delegație a companiilor Transgaz şi Transelectrica, la Bruxelles

Comisarul Oettinger a spus că România are un imens potenţial pentru a deveni un partener valoros şi un nod de tranzit pentru piaţa pan-europeană de gaze şi de electricitate.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 15 Februarie 2014, 10:24

Dezvoltarea unui nou coridor de transport pentru gazul de la Marea Neagră prin România s-a aflat pe agenda discuţiilor de la Bruxelles, dintre comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, şi o delegaţie a companiilor de stat româneşti Transgaz şi Transelectrica.

Un punct important al convorbirilor dintre reprezentanţii celor două companii şi comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger a fost dezvoltarea la nivel comunitar a reţelelor româneşti de transport pentru gaze şi electricitate, dar şi chestiunea curgerii reversibile la punctele de interconectare dintre România şi ţările vecine.

Totodată, a fost abordată şi problema gazoductelor, în context european.

Audio: Delegație a companiilor Transgaz şi Transelectrica, la Bruxelles.

Purtătorul de cuvânt al comisarului Oettinger, Sabine Berger, a explicat:

"Pe lângă dezvoltarea reţelelor de gaz şi de electricitate din România, s-a discutat şi despre curgerea reversibilă. Aşa-numitul reverse flow înseamnă că o conductă poate, din punct de vedere tehnic, să transporte gaz nu doar într-o direcţie, ci în ambele, fapt care sporeşte securitatea aprovizionării.

"În plus, a fost discutată dezvoltarea unui nou coridor de transport pentru gazul de la Marea Neagră prin România, precum şi despre modernizarea şi dezvoltarea reţelelor de electricitate dintre România şi ţări vecine, precum Bulgaria, Grecia, Ungaria sau Serbia. La această întâlnire fructuoasă, companiile româneşti au reiterat angajamentul pentru continuarea integrării României în piaţa de energie a Uniunii Europene” – a conchis purtătorul de cuvânt Sabine Berger.

O altă temă de discuţie a fost constituită de obiectivele pe care le au Transelectrica şi Transgaz în contextul strategiei de creştere „Europa 2020”, dar şi de provocările pieţei locale şi regionale.

Au fost examinate priorităţile companiilor de investiţii în infrastructura energetică românească, nevoile de integrare a sistemelor energetice de transport cu ţările vecine şi sprijinul Uniunii Europene în demararea şi implementarea acestor programe.

Comisarul Oettinger a subliniat importanţa proiectelor de modernizare a infrastructurii de gaz şi de electricitate, apreciind că România are un imens potenţial pentru a deveni un partener valoros şi un nod de tranzit pentru piaţa pan-europeană de gaze şi de electricitate.