Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL VOSTRU... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

10 Septembrie 2012
Vizualizari: 1804
Comentează add

Situaţia constituţională din România şi cea a ordonanţelor privind modificările Legii Curţii Constituţionale sunt analizate de o delegaţie a Comisiei de la Venetia.

Delegaţie a Comisiei de la Veneţia, la Bucureşti

carmen-gavrila

Preşedintele Comisie de la Veneţia, Gianni Buquicchio. Foto: Agerpres

O delegatie a Comisiei de la Venetia se află la Bucuresti, ca să îşi formeze o opinie in legătură cu situaţia constituţională din România şi a ordonanţelor de urgenţă privind modificările Legii Curţii Constituţionale şi ale Legii referendumului, se arata pe site-ul oficial al Comisiei de la Veneţia.

Delegatia are programate discuţii cu preşedintele Traian Basescu, cu minstrul de externe Titus Corlăţean şi cu preşedintele Senatului Crin Antonescu.

Comisia de la Venetia joacă rol consultativ pe lângă Consiliul Europei în materie de legislaţie constituţională şi standarde democratice.

Comisia pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei, mai cunoscută sub numele - Comisia de la Venetia, este de fapt un grup de experti constituţionali.

În România au existat o serie de controverse, vara aceasta, în care a fost implicată şi Comisia de la Veneţia.

Cu doua zile înainte de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi în contextul încercărilor parlamentului de a scoate deciziile sale de sub verificarea Curţii Constituţionale, Comisia de la Veneţia a cerut României să respecte standardele internaţionale privind independenţa judecătorilor Curţii Constituţionale.

Tot în iulie premierul Victor Ponta a cerut Comisiei de la Veneţia să se pronunţe asupra faptului că în România era impus un prag electoral la referendum, în condiţiile în care Comisia de la Veneţia a recomandat, în trecut, ca în general, la orice scrutin să nu fie impus un astfel de prag.

Apoi în august, preşedintele Comisiei de la Venetia, a anunţat că a primit informatii privind presiuni la adresa judecătorilor Curţii.

A urmat un schimb de scrisori cu ministrul de Externe Titus Corlăţean care a cerut atunci informaţii privind acuzaţiile de presiune, astfel încât autorităţile române competente să poată lua măsuri.


Etichete VeneţiaComisieCurtea ConstituţionalăjustiţieVictor PontaTraian Băsescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live