Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Deficitul de încasare a TVA, "pierderi de miliarde de euro"

Statele membre pierd miliarde de euro anual, din cauza deficitului de încasare a taxei pe valoare adăugată, atrage atenţia Comisia Europeană.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 24 Octombrie 2014, 12:18

Numai în 2012, statele membre ale Uniunii Europene au cumulat pierderi de 177 de miliarde de euro, din cauza nerespectării legislației privind taxa pe valoare adăugată sau a necolectării TVA-ului, reise dintr-un studiu de profil publicat joi de executivul comunitar.

Pentru a reda cât mai fidel amploarea acestui fenomen, Comisia Europeană precizează că pierderile reprezintă nu mai puţin de 16 procente din veniturile totale din TVA estimate de ţările membre.

Comisarul pentru fiscalitate Algirdas Šemeta a declarat că aceste date arată, în mod firesc, dacă autorităţile naţionale sunt sau nu eficiente.

Audio: Deficitul de încasare a TVA, "pierderi de miliarde de euro".

Comisia lucrează la mecanisme prin care TVA-ul va fi mai greu de fraudat: chiar şi aşa însă, a spus responsabilul european, statele membre nu își pot permite să piardă venituri de o asemenea amploare.

Raportul publicat joi arată că scăderile în colectarea TVA-ului faţă de estimări s-au suprapus, începând cu 2009, cu declinul economic prin care a trecut Uniunea.

Chiar dacă în 2012 s-au încasat în jur de 922 de miliarde de euro din TVA, uşor peste anii de dinainte, ritmul în care Europa s-a contractat economic a fost mult mai intens .

În raportul comandat de Comisie se arată că România, cu 44%, respectiv 8,8 miliarde de euro, Slovacia şi Lituania sunt ţările ce cele mai mari deficite de încasare a TVA faţă de veniturile preconizate.

Olanda şi Finlanda, ambele cu 5 procente, sunt statele cu cele mai bune performanţe în domeniu.

Studiul a cuprins 26 de state membre şi evidenţiază faptul că doar 11 dintre ele şi-au diminuat deficitul de încasare a taxei pe valoare adăugată.

Pe lângă fraude şi nerespectări ale legislaţiei, TVA-ul neîncasat este determinat, printre altele, și de falimente și insolvențe, de erori statistice, de plăți întârziate și de evitarea plății, prin exploatarea portiţelor pe care le oferă legea, mai atrage atenţia Comisia Europeană.