Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Deficiențe semnificative în privința securității aprovizionării cu energie

CE a dat publicităţii un raport intermediar de anchetă sectorială, care arată că statele UE au deficiențe semnificative în privința securității aprovizionării cu energie electrică.

Deficiențe semnificative în privința securității aprovizionării cu energie

Articol de Arina Petrovici, 14 Aprilie 2016, 08:46

Comisia Europeană a dat miercuri publicităţii un raport intermediar de anchetă sectorială, care arată că statele membre au deficiențe semnificative în ce priveşte securitatea aprovizionării cu energie electrică.

În aprilie anul trecut, Comisia Europeană a lansat o anchetă sectorială în materie de ajutoare de stat, cu privire la măsurile naționale menite să asigure disponibilitatea, în orice moment, a unei capacități adecvate de producție a energiei electrice, pentru a fi asigurată o aprovizionare eficientă cu energie electrică. Aceste măsuri sunt numite „mecanisme de asigurare a capacității”.

Obiectivul investigaţiei a fost colectarea de informații privind aceste mecanisme, pentru a analiza, în special, dacă ele garantează sau nu o aprovizionare suficientă cu energie electrică, fără să afecteze concurența sau comerțul în cadrul pieței unice a Uniunii Europene.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Această anchetă vine în completarea strategiei Executivului comunitar privind uniunea energetică, ce are drept scop crearea unei pieţe a energiei conectată, integrată și sigură în Europa.

Raportul intermediar publicat miercuri arată că mecanismele de asigurare a capacității pot îmbunătăți securitatea achiziţiei de energie electrică, dar că multe ţări membre trebuie să fie mai riguroase când evaluează dacă respectivele mecanisme sunt necesare, bine orientate și rentabile.

Comisarul European pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a subliniat că nici consumatorii și nici companiile europene nu ar trebui să se confrunte cu întreruperi ale aprovizionării cu energie electrică, iar mecanismele de asigurare a capacității pot contribui la reducerea acestui risc.

În același timp, consumatorilor nu ar trebui să li se perceapă un preț excesiv pentru energia electrică, iar concurenţa nu ar trebui să fie afectată. Pentru ca un mecanism de asigurare a capacității să fie bine conceput – a explicat comisarul Vestager –, acesta trebuie să fie deschis și să ia în considerare faptul că energia electrică poate fi furnizată transfrontalier, contribuind, astfel, la construirea unei uniuni energetice în Europa.

În ultimul an, Comisia a colectat informații despre aceste mecanisme de la peste 120 de participanți pe piață și organisme publice şi a constatat că, cel mai des, statele apelează la o rezervă strategică, prin care plătesc centrale electrice pentru a deveni operaționale în caz de nevoie.

În acelaşi timp, inițiative recente arată că statele membre optează pentru mecanisme favorabile incluziunii, care sunt, în principiu, deschise participării tuturor categoriilor de furnizori de capacitate –interni sau străini, indiferent de tehnologie.