Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Zenaida Luca-Hac

2 Februarie 2018
Vizualizari: 1445
Comentează add

De ce, an de an, albinele sunt tot mai puține ?

Declinul albinelor

zenaida-luca-hac

Declinul sever al albinelor în Europa și America de Nord a început să fie vizibil spre sfârșitul anilor 90.
Stupii mor mai ales iarna.

CAUZE


Chimicalele folosite în agricultura industrializată, adică îngrășămintele chimice, pesticidele și ierbicidele otrăvesc nectarul și polenul pe care îl culeg albinele. În mod deosebit, substanțele care aparțin grupului chimic al  „neonicotinoidelor” afectează sistemul nervos central al albinelor, ucigând, anual, aproximativ un sfert din coloniile de „apis mellifera” europene și americane.

Schimbările climatice: creșterea temperaturilor, modificările în regimul precipitațiilor, fenomenele meteorologice extreme stresează considerabil viața albinelor și a altor polenizatori, atât individual, cât și la nivelul coloniilor.

Bolile și paraziții se înmulțesc foarte ușor în condițiile în care starea de sănătate a albinelor este slăbită de factorii nutriționali și de mediu menționați mai sus.

La toate acestea se adaugă, deocamdată doar în vestul Europei, o serioasă amenințare care vine din partea unei specii invadatoare: viespea asiatică (Vespa velutina nigrithorax). Și-a făcut spariția în Franța, în anul 2004, iar, în Spania, în 2010.

Face ravagii, deoarece o astfel de viespe ucide – fiecare - între 25 și 50 de albine zilnic, pentru a-și alimenta larvele cu corpul albinelor ucise.

Se înmulțește rapid: un singur cuib de Vespa velutina nigrithorax produce, anual, 500 de regine fondatoare de noi colonii.

 


Vespa velutina nigrithorax

Vespa velutina nigrithorax

 

CONSECINȚE

Luând în considerare doar rolul polenizator al albinelor, consecințele sunt devastatoare atât pentru ecosisteme, cât și pentru agricultura și economia mondială.

Se pune în seama lui Einstein afirmația că „dacă ar dispărea albinele, omul ar mai supraviețui doar patru ani”.
Cert este că 75% din culturile agricole dau rod grație polenizării pe care o efectuază albinele.

 


Apis mellifera carpatica. În centru, Regina stupului depune ouă în alveole

CE AR TREBUI SĂ FACEM

Mai întâi, să interzicem toate produsele toxice folosite în agricultură. Sunt toxice pentru pământ, pentru plante, pentru insecte și, desigur, pentru om.

De asemenea, să elaborăm planuri complete de acțiune pentru a salva albinele.

Soluția cea mai sănătoasă și definitiv învingătoare este agricultura ecologică, fără chimicale, care respectă pământul, apa, clima  și toată viața de pe planeta noastră.

Aceste schimbări se află la îndemâna oamenilor politici: promovarea agriculturii ecologice este singura cale pentru a salva viața, clima și sănătatea planetei noastre. Nu este nevoie decât de o legislație potrivită acestui scop, pe cât de nobil, pe atât de firesc.

Se află și la îndemâna fiecăruia dintre noi: să cumpărăm și să consumăm numai produse organice, obținute de agricultura ecologică locală, de agricultura noastră.

Dacă sunt aduse de la distanțe mari, oricât de organice ar fi, produsele acelea au poluat prea mult Planeta prin combustibilul care s-a ars pentru transportul lor. Ignorând produsele aduse de la distanțe mai mari decât 800 de kilometri, vom descuraja importul lor pe viitor.


 


Etichete albineîngrășăminte chimicepesticideierbicidenectarpolenagricultură bioVespa velutina nigrithoraxviespemiereschimbări climatice

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live