Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Declaraţie de presă Klaus Iohannis 10 iulie

Declaraţie de presă Klaus Iohannis 10 iulie

10 Iulie 2019, 14:06

Declaraţie de presă Klaus Iohannis 10 iulie:

"Guvernul PSD - ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la Organismul Anticorupţie al Consiliului Europei, aşa-numitul GRECO.
Concluziile celor două rapoarte ale grupului statelor împotriva corupţiei, prescutat GRECO, adoptate la data de 21 iunie şi publicate ieri, cu o întârziere semnificativă de către guvern, arată încă o dată multiplele prejudicii aduse de guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani prin modificarea legilor justitiei şi a legislaţiei penale.
Mesajul transmis de cetăţeni în urma votului dat la referendumul din 26 mai, se regăseşte pe deplin în aceste concluzii.

Este extrem de îngrijorător că din cauza propriilor interese ale actualei guvernări România continuă să se afle în atenţia organismelor europene. Procesul de legiferare în România nu s-a îmbunătăţit, consultările publice şi transparenţa continuă să fie practic ignorate de actuala majoritate, constanta în activitatea guvernului fiind adoptarea de ordonanţă de urgenţă în domenii importante. Asta constată GRECO în rapoartele sale.
Aspecte precum cele care ţin de pensionarea magistraţilor, existenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, posibilitatea infirmării actelor procurorilor de către superiorul ierarhi pentru netemeinicie sunt chestiuni departe de a fi rezolvate, iar acţiunile autorităţilor române sunt în deplină contradicţie cu recomandările organismului european.
Procedura privind numirile în funcţiile înalte din parchete este în continuare una care implică un proces netransparent bazat pe criterii subiective şi în care Consiliul Superior al Magistraturii are un rol pur decorativ.
Guvernarea PSD - ALDE are multe alte restanţe, pe care nu le voi detalia aici, de la aspecte care ţin de corupţia şi integritatea în rândul membrilor parlamentului la capacitatea ANI de colectare a datelor, de prevenire şi sancţionare a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor. Dacă guvernul PSD - ALDE îşi permite însă să ignore voinţa propriilor cetăţeni, nu este de mirare că doar patru dintre cele 13 recomandări GRECO au fost apreciate ca fiind implementate satisfăcător. Observaţiile extrem de dure ale GRECO se înscriu în aceeaşi notă cu cele ale concluziilor raportului MCV şi cu cele cuprinse în opiniile Comisiei de la Veneţia. În vreme ce toate organismele europene semnalează constant Guvernului României că aşa-zisa reforma din domeniul justiţiei merge într-o direcţie greşită, PSD - ALDE ignoră toate aceste avertismente, care arată că direcţia în care vor ei să îndrepte România este greşită.

Românii au decis prin vot, pe 26 mai, că România nu trebuie să părăsească parcursul său european, iar intervenţiile legislative din domeniul justiţiei care servesc intereselor de grup trebuie să înceteze. Majoritatea PSD-ALDE, într-un dispreţ total faţă de necesitatea dezbaterii contestatelor ordonanţe de urgenţă din domeniul justiţiei, este cea care contribuie la perpetuarea pe o durată nedeterminată a efectelor nocive ale acestora.
În acelaşi timp, am văzut cum doamna prim-ministru, prevalându-se de rezultatul referendumului, într-o jalnică încercare de manipulare a opiniei publice, ne anunţă că dumneaei nu dă ordonanţe în domeniul justiţiei. Doamna prim-ministru ignoră faptul că guvernul are drept de iniţiativă legislativă şi deci are posibilitatea de a elabora un proiect de act normativ care să cuprindă măsurile necesare de punere în acord a legislaţiei din domeniul justiţiei cu voinţa cetăţenilor şi cu recomandările organismelor europene.

Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE acţionează în continuare împotriva voinţei şi împotriva interesului românilor.
Având în vedere toate acestea, solicit guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege care să conţină măsurile necesare pentru reaşezarea legislaţiei în concordanţă cu coordonatele statului de drept, în acord cu voinţa populară şi cu recomandările organismelor europene. Acestui demers trebuie să i se ralieze în mod obligatoriu şi CSM, cu asumarea rolului său de garant al independenţei justiţiei."


*
Gabriela Mihai (B1 TV): Bună ziua! Am înţeles solicitarea dumneavoastră, însă am văzut deja un prim punct de vedere din partea PSD, prin vocea lui Florin Iordache; vine în contradicţie cu ceea ce spuneţi dumneavoastră astăzi. Care credeţi că va fi următorul pas care ar trebui făcut, având în vedere faptul că experţii GRECO au spus că insistă ca Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să fie desfiinţată, pentru că este considerată o anomalie.
Klaus Iohannis: Da, sunt exact de aceeaşi părere - am mai spus-o şi o repet. Însă nu prin ordonanţă de urgenţă, ci prin lege. Toată lumea a înţeles foarte bine că această secţie este o anomalie, nu trebuie să existe. În consecinţă, guvernul să vină urgent cu o iniţiativă legislativă care corectează această anomalie şi alte probleme din domeniu. Sigur, dezbaterea va avea loc în parlament şi decizia este a parlamentului, şi nu a guvernului, dar iniţiativa trebuie elaborată în guvern.
*
Sebastian Zachmann ("Adevarul"): Bună ziua! Domnule preşedinte, cum vedeţi disputa dintre şefa CSM şi ministrul justiţiei, Ana Birchall, pe tema numirii doamnei Florea în fruntea acestei secţii speciale, pe care GRECO o vrea desfiinţată, la fel şi dumneavoastră?
Klaus Iohannis: Cred că până la urmă lucrurile se vor lămuri. Amândouă doamnele sunt în CSM şi îşi vor clarifica chestiunile acolo.
Reporter: Şi o completare, dacă îmi permiteţi: de ce credeţi că majoritatea PSD-ALDE va vota o astfel de lege pe care dumneavoastră o cereţi astăzi, pentru desfiinţarea secţiei speciale, în condiţiile în care PSD a înfiinţat această secţie prin lege iar Florin Iordache anunţa că nu au de gând să dea dea înapoi?
Klaus Iohannis: Eu solicit, în numele românilor, să-şi revină PSD şi să procedeze la corectarea legislaţiei pe care tot ei au stricat-o.
*
Robert Kiss (DIGI 24): Domnule preşedinte, aş vrea să vă întreb în legătură cu negocierile care au avut loc la nivelul Consiliului European. Au existat discuţii în ţară despre faptul că nu aţi fi negociat nimic pentru România. Ne puteţi spune dacă aţi negociat ceva şi ce portofoliu ar putea să primească ţara noastră, în condiţiile în care spunea premierul Viorica Dăncilă că a discutat cu dumneavoastră şi acest subiect?
Klaus Iohannis: Da. Cei care întreabă aceste lucruri se vede că nu au înţeles nimic din ce s-a întâmplat acolo. Nu s-au negociat niciun fel de portofolii. Acolo s-a negociat o configuraţie pentru posturile de vârf - în speţă, conducerea Comisiei Europene, conducerea Consiliului European. Acestea au fost chestiunile negociate. Sigur, a fost nevoie de o negociere pe un pachet un pic mai mare, pentru a avea garanţia că în parlament se va obţine o majoritate. Situaţia de data aceasta în Parlamentul European şi în Consiliul European este un pic mai complicată decât în mandatele trecute, fiindcă dacă până acum două grupuri politice puteau să se înţeleagă şi să constituie o majoritate, acest lucru acum nu mai este posibil; este nevoie de trei sau chiar de patru grupuri politice pentru a asigura o majoritate stabilă. Acest lucru, împreună cu faptul că sunt 28 de membri în Consiliu, care fiecare doreşte să îşi spună părerea, a dus la nişte discuţii şi negocieri extrem-extrem de complicate şi care, trebuie să recunosc, s-au finalizat foarte bine, prin consens - deci ceea ce s-a hotărât acolo s-a hotărât prin consens. Nu s-au negociat însă interese naţionale pe poziţii de comisar - cu o remarcă, totuşi: mai mulţi din ţările mai noi membre am avut pretenţia ca absenţa unei persoane din estul Europei în conducerea instituţiilor europene să fie compensată just, prin poziţii de vicepreşedinte la nivelul Comisiei Europene, la momentul la care sigur se va discuta componenţa acestei comisii. Dar portofolii nu s-au negociat de această dată.
Reporter: Şi dacă-mi mai permiteţi o întrebare: la nivelul parlamentului au fost deja trimise către Curtea Constituţională două proiecte de modificare a Constituţiei pentru punerea în acord a referendumului de pe 26 mai. Când credeţi că ar trebui să fie organizat acest referendum, înainte de alegerile prezidenţiale sau în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor - entru că există şi această variantă ?
Klaus Iohannis: După părerea mea, şi am spus acest lucru, referendumul este bine să fie organizat fie împreună cu primul tur al prezidenţialelor, fie împreună cu al doilea tur. Sigur, s-au grăbit unii politicieni, care au şi boicotat acest referendum, să ne spună că există, cică, o recomandare dată de Comisia de la Veneţia să nu se organizeze alte forme de scrutin împreună cu alegerile. Ţin să informez opinia publică că această recomandare nu există; deci nu există o recomandare dată de Comisia de la Veneţia pentru a evita suprapuneri. Deci putem fără niciun fel de problemă să organizăm referendumul împreună cu prezidenţialele şi ca o notă de subsol: este foarte curios că exact unii politicieni care sunt foarte nemulţumiţi că vine GRECO şi Comisia de la Veneţia să ne dea lecţii folosesc cică argumentul că de la Comisia de la Veneţia ni s-a spus să nu organizăm împreună alegeri cu referendum. Iată un exemplu trist de abordare duplicitară din partea unor politicieni români.

PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
Politică 18 Martie 2024, 08:14

PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei

PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei, a anunţat premierul...

PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale intră în dezbaterea Parlamentului
Politică 18 Martie 2024, 07:45

OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale intră în dezbaterea Parlamentului

Ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale la 9 iunie intră în dezbaterea Parlamentului.

OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale intră în dezbaterea Parlamentului
Alianța Dreapta Unită va contesta decizia BEC privind respingerea înregistrării ei ca alianță electorală
Politică 17 Martie 2024, 16:49

Alianța Dreapta Unită va contesta decizia BEC privind respingerea înregistrării ei ca alianță electorală

Președintele Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, anunță că Alianța va contesta la instanța supremă decizia Biroului...

Alianța Dreapta Unită va contesta decizia BEC privind respingerea înregistrării ei ca alianță electorală
„Durată minimă de şapte ani” pentru contractele de arendă
Politică 15 Martie 2024, 21:15

„Durată minimă de şapte ani” pentru contractele de arendă

La Senat sunt programate săptămâna viitoare dezbateri asupra proiectului de lege care propune modificarea şi completarea...

„Durată minimă de şapte ani” pentru contractele de arendă
Vasile Bîcu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost ales Preşedinte al Biroului Electoral Central
Politică 15 Martie 2024, 21:10

Vasile Bîcu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost ales Preşedinte al Biroului Electoral Central

Judecătorul Gheorghe Liviu Zidaru, de la Secţia I Civilă, a fost ales locţiitor al preşedintelui BEC.

Vasile Bîcu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost ales Preşedinte al Biroului Electoral Central
Măsuri împotriva ştirilor false în perspectiva alegerilor din acest an
Politică 15 Martie 2024, 18:42

Măsuri împotriva ştirilor false în perspectiva alegerilor din acest an

Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, anunţă că instrumentele de limitare a distribuţiei de ştiri false în mediul online sau a...

Măsuri împotriva ştirilor false în perspectiva alegerilor din acest an
Ungaria își oferă „tot sprijinul” pentru primirea României în Spaţiul Schengen
Politică 15 Martie 2024, 16:47

Ungaria își oferă „tot sprijinul” pentru primirea României în Spaţiul Schengen

Ungaria va acorda tot sprijinul României pentru ca ţara noastră să adere la Spaţiul Schengen de liberă circulaţie, spune...

Ungaria își oferă „tot sprijinul” pentru primirea României în Spaţiul Schengen
PSD și PNL nu reușesc să ajungă la o înțelegere pentru un candidat comun la primăria Capitalei
Politică 15 Martie 2024, 07:37

PSD și PNL nu reușesc să ajungă la o înțelegere pentru un candidat comun la primăria Capitalei

Dacă la capitală discuțiile vor mai continua în perioada următoare, reprezentanții PSD și PNL au convenit - potrivit...

PSD și PNL nu reușesc să ajungă la o înțelegere pentru un candidat comun la primăria Capitalei