Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

27 Septembrie 2020
Vizualizari: 256
Comentează add

Declarație de presă a purtătoarei de cuvânt a MAI, Monica Dajbog

radiojurnal

    Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. Foto: Agerpres.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (27 septembrie, ora 9:02) - Realizator: Legătura la sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde purtătoarea de cuvânt a instituției, Monica Dajbog, face declarații de presă.

Monica Dajbog: Acestea fiind predate președinților birourilor secțiilor electorale în această dimineață cu sigiliile intacte. În total pentru această zi Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat peste 43.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră şi lucrători de la alte structuri. Aproximativ 13.000 de angajați ai MAI sunt responsabili de menținerea ordinii publice la nivel național, iar 20.243 asigură protecția secțiilor de votare. Peste 4.300 de lucrători MAI vor soluționa sesizările cu privire la faptele nelegale, care au legătură cu procesul electoral, în timp ce peste 5.000 de angajați reprezintă rezervele de intervenție. Cu privire la desfășurarea scrutinului, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții.
 
Așa cum știți, în contextul pandemiei de COVID-19 a fost stabilită o serie de măsuri de protecție sanitară pentru desfășurarea votului. Astfel, toți participanții la procesul electoral au obligația de a purta mască de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pe toată perioada în care se află în sediul secției de votare și în localul de vot. În vederea identificării, alegătorul își va îndepărta masca de protecție pentru scurt timp, păstrând o distanță de minimum un metru și jumătate față de operatorul de calculator și de membrii Biroului Electoral al secției de votare. După identificare, alegătorul își va repoziționa masca, acoperind nasul și gura.
 
Se va asigura o distanță fizică de minimum un metru între participanții la procesul electoral și se va evita contactul fizic dintre alegători și operatorul de calculator sau membrii biroului electoral. Este obligatorie dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral. Buletinele de vot, ștampilele cu mențiunea votat și pixurile ce vor fi utilizate de alegător trebuie dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secției de votare. După exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur timbrul autocolant ori ştampila cu mențiunea votat, după caz, pe actul de identitate sau pe documentul de identitate la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secției de votare.
 
Prezența oricărei persoane în cabinele de vot în afara celei care votează este interzisă. Dacă totuși președintele biroului electoral al secției de votare constată că un alegător, din motive temeinice, nu poate vota singur îi poate permite acestuia să cheme în cabina de vot în scopul de a îl ajuta un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi, însă din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților. La aceste alegeri pot vota cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei 682 care își sărbătoresc chiar astăzi majoratul. Nu au drept de vot debili sau alienaţii mintal puști sub interdicție și nici persoanele care au fost condamnate la pierderea drepturilor electorale prin hotărâre judecătorească definitivă. Cetățenii români își pot exercita dreptul de vot numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul sau reședința în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și în cazul elevilor din școlile militare carnetul de serviciu militar. Permiteți-mi să vă prezint acum o serie de contravenții și infracțiuni prevăzute de actele normative care privesc alegerile locale.
 
Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui Biroului Electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare. Persoanele care continuă propaganta electorală sau sfătuiesc alegătorii la sediul secţiei de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral vor primi amendă între 1.400 şi 2.000 de lei. Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancţionează cu amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei. Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exereciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.
 
Pedeapsa pentru oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat este închisoare de la şase luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Aceeași pedeapsă va primi persoana care votează de două sau de mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.
 
Conducerea Ministerul Afacerilor Interne a solicitat efectivelor MAI, aflate astăzi în misiune, să soluționeze cu profesionalism și operativitate toate sesizările privind comiterea unor contravenții sau infracțiuni care au legătură cu procesul electoral, indiferent de calitatea persoanelor implicate. Pe parcursul zilei vă vom ține la curent cu misiunile desfășurate de efectivele MAI și modul de soluționare a sesizărilor privind incidentele electorale, care sunt în competența MAI. Următoarea declarație de presă va avea loc la ora 12:00. 
 
(PH)

Etichete purtătoarea de cuvânt a MAIMonica Dajbog(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live