Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

20 Septembrie 2017
Vizualizari: 497
Comentează add

Semnatarii documentului amintesc autorităţilor de la Kiev că respectarea drepturilor minorităţilor este o condiţie pentru acceptarea Ucrainei în Uniunea Europeană.

Declaraţie a Parlamentului României privind Legea educației din Ucraina

iulia-gherman

Foto: Arhivă - cdep.ro.

Parlamentul de la Bucureşti a adoptat o declaraţie referitoare la recenta modificare a Legii educaţiei din Ucraina, care restrânge drepturile minorităţilor naţionale de a studia în limba maternă.

Semnatarii documentului amintesc autorităţilor de la Kiev că respectarea drepturilor minorităţilor este o condiţie pentru acceptarea Ucrainei în Uniunea Europeană. 

Senatorul PSD, Titus Corlăţean, a subliniat că modul în care a fost modificată Legea educaţiei de către Rada Supremă reprezintă un pas major înapoi al Ucrainei în drumul său european şi pe calea democraţiei. 

Titus Corlăţean: "Semnalele din ultimile două zile sunt proaste - vă informez. Faptul că acum câteva zile, după 11 ani de absenţă a activităţii Comisiei mixte minorităţi, această comisie s-a reunit, au fost reprezentanţi ai instituţilor româneşti, în Ucraina, au avut discuţii, semn de inflexibilitate totală, iar proiectul de promulgare al legii a plecat semnat ieri de preşedintele Radei către preşedintele statului ucrainean". 

Şi senatorul ALDE, Ion Hadârcă, a spus că etnicii români din Ucraina sunt ameninţaţi să îşi piardă identitatea culturală.

La rândul său, senatorul PNL, Alina Gorghiu, a cerut Guvernului de la Bucureşti să găsească soluţii de cooperarea cu Ucraina, în această problemă. 

Alina Gorghiu: "România poate să îşi asume finanţarea învăţării limbii române, prin plata profesorilor, a manualelor, a costurilor legate de chirii, dar e nevoie de un acord cadru, aşa cum spuneam, pentru a fi puse la dispoziţie săli de clasă în şcolile existente. Poate fi doar una din soluţii care să funcţioneze pe termen scurt, până când Ucraina îşi va modifica legislaţia în domeniu". 

Deputatul USR, Matei Dobrovie, a precizat că în domeniul relaţiilor bilaterale cu Ucraina trebuie rezolvate problemele comunităţii româneşti autohtone, astfel încât să fie asigurată păstrarea identităţii culturale a acesteia.

Deputatul UDMR, Attila Korodi, a declarat că Ucraina s-a îndepărtat de principiile fundamentale ale democraţiei, statului de drept şi ale garantării drepturilor omului.

Deputatul PMP, Constantin Codreanu, a subliniat că autorităţile de la Bucureşti trebuie să ceară Ucrainei reciprocitate în respectarea drepturilor etnicilor români, iar liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian a spus că România îşi doreşte relaţii de cooperare şi bună vecinătate cu Ucraina, dar că drepturile minorităţilor nu sunt negociabile.


Etichete declaraţie a Parlamentului României privind Legea educației din Ucrainalimba romanaminoritatidrepturile omului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live