Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU (sport si muzica) Miercuri, 17 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

20 Noiembrie 2018
Vizualizari: 580
Comentează add

Directorul Institutului "Elie Wiesel" despre acuzaţiile lui Ilan Laufer la adresa preşedintelui Klaus Iohannis.

Declaraţie a directorului Institutului "Elie Wiesel" Alexandru Florian

radu-dobritoiu

DIGI 24 (20 noiembrie, ora 21:41) - Jurnalul de seară - Realizator: Cosmin Prelipceanu - Încercăm să înţelegem ceva din declaraţia de presă a lui Ilan Laufer din această seară şi stăm de vorbă cu Alexandru Florian, este directorul Institutului pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel". Bună seara, domnule Florian.

Alexandru Florian: Bună seara.

Realizator: Spuneţi-ne dacă e suficient să te refuze cineva atunci când eşti propus ministru, pentru ca toată povestea asta să fie un act de antisemitism, pentru că asta spune Ilan Laufer.

Alexandru Florian: Am citit declaraţia de presă a domnului Laufer. Eu cred că, pe de-o parte, este o reacţie emoţională a domnului Laufer care nu se aştepta şi poate că nimenea nu se aştepta sau foarte puţină lume se aştepta ca drumul său spre o poziţie de demnitate publică, de înaltă demnitate publică să fie frânat brusc şi atunci a avut această reacţie, zic eu, emoţională, iar pe de altă parte, mesajul cred că se înscrie în tonul ridicat al dialogului care este între cele două palate de mai multă vreme, pentru că domnul Laufer, pe de-o parte, recunoaşte că preşedintele, atunci când a respins cererea, cel puţin public, nu a motivat-o, nu a prezentat motivele reale, după care spune că el consideră că ar fi ... refuzul s-ar datora unui act de antisemitism.

Deci este o construcţie, o speculaţie a domnului Laufer.

Pe de altă parte, eu pot să vă spun că preşedintele României sau atitudinea lui în ceea ce priveşte memoria victimelor Holocaustului din România a fost recunoscută de o importantă organizaţie evreiască internaţională americană, American Jewish Committee, care cred că anul trecut i-a conferit şi o distincţie. Pentru a vedea, de asemenea, care este atitudinea, adică a avea o confirmare, îl puteţi chestiona pe preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, domnul Aurel Vainer, iar pe de altă parte, poate o să vi se pară paradoxal dumneavoastră şi ascultătorilor dumneavoastră, atât Preşedinţia, cât şi Guvernul, sunt coautori, aş putea să spun, în proiectul naţional de constituire a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor din România şi a Holocaustului, proiect pe care Guvernul României l-a ... ne-a mandatat pe noi, Institutul "Elie Wiesel", să îl punem în practică. Aşa încât eu consider că este o declaraţie cu mult iz politic şi atâta tot, nu trebuie să ne îngrijoreze.

Moise Guran: Bună seara. Moise Guran sunt. Comunităţii evreieşti din România îi face bine această declaraţie sau rău, în opinia dumneavoastră?

Alexandru Florian: Atâta timp cât această declaraţie este o declaraţie cu caracter politic, v-am spus, dată într-o anumită stare de emoţie puternică, cred eu, nu cred că are un impact. Dar dacă vreţi să ştiţi, exact opinia, v-am recomandat să îl întrebaţi pe domnul preşedinte Aurel Vainer. Eu sunt directorul unei instituţii publice, care, v-am spus, am responsabilitatea din partea Guvernului să realizez acel proiect de a constitui un muzeu ...

Moise Guran: Adică nu vă puneţi rău cu Guvernul, asta ne spuneţi?
Alexandru Florian: /.../ şi de preşedintele României. Poftiţi?
Moise Guran: Ne spuneţi că nu vreţi să vă puneţi rău cu Guvernul sau nu am înţeles eu bine?
Alexandru Florian: Nu, eu nu reprezint comunitatea evreilor din România, atâta tot, şi nu pot să vorbesc în numele ei, asta vă spun.
Realizator: Mulumim mult. Mulţumim, Alexandru Florian, directorul Institutului pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel".

Transcriere RADOR


Etichete Cosmin PrelipceanuAlexandru Floriandeclaratii Ilan Laufer

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live