Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

18 Aprilie 2014
Vizualizari: 1044
Comentează add

La Moscova, Duma de Stat va adopta astăzi o declaraţie de condamnare a "rezoluţiei antiruseşti a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei".

Declaraţia de la Geneva, "rezultatul unor acorduri de compromis"

alexandru-beleavski-moscova

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Foto: Arhivă.

La Moscova, Duma de Stat va adopta astăzi o declaraţie de condamnare a "rezoluţiei antiruseşti a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei" şi va condiţiona reluarea dialoglui cu APCE de ridicarea sancţiunilor impuse delegaţiei ruse.

Consiliul Federaţiei propune totodată ca banii reprezentând cotizaţia Rusiei la APCE, în jur de 20 de milioane de euro, să fie folosiţi în Crimeea pentru proiecte sociale.

La o zi după acordul încheiat la Geneva, documentarul creează deja interpretări diferite

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a caracterizat Declaraţia de la Geneva ca fiind rezultatul unor acorduri de compromis şi a subliniat că pentru Rusia, principalul este recunoaşterea necesităţii reglementării crizei de către ucrainenii înşişi.

Principalele concesii făcute de Moscova în cadrul acestui compromis vizează absenţa din document a referirilor la nefolosirea forţei, în primul rând a celei militare, împotriva manifestanţilor din estul Ucrainei, acordul pentru dezarmarea tuturor formaţiunilor armatei ilegale şi evacuarea tuturor sediilor administrative şi a spaţiilor publice ocupate.

Deşi se referă la toate forţele şi regiunile Ucrainei, inclusiv formaţiunile paramilitare pro-guvernamentale, în situaţia actuală, ele  vizează în primul rând zonele de sud-est şi formaţiunile respective de autoapărare.

Unii comentatori au interptretat deja aceasta ca o abandonare de către Moscova a protestatarilor din regiunile de sud-est.
Documentul final nu conţine nicio referire la federalizarea Ucrainei, acordare limbii ruse a statutului de a doua limbă de stat, fie şi la nivel regional, confirmarea în viitoarea constituţie a Ucrainei a statutului neutru al acesteia, efectuarea reformei constituţionale înaintea alegerilor prezidenţiale anticipate.

Pe de altă parte, declaraţia nu conţine nicio referire la Crimeea, la retragerea trupelor ruse de la graniţa cu Ucraina sau la pretinsa implicare a Moscovei în tulburările din estul acestei ţări şi, nu în ultimul rând, la alegerile prezidenţiale anticipate prevăzute să aibă loc pe 25 mai.


Etichete GenevaMoscovaDuma de StatAPCEMinistrul rus de externeSerghei LavrovUcraianRusiaKievCrimeeamanifestanţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live