Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

9 Octombrie 2019
Vizualizari: 380
Comentează add

Integrarea europeană a ţărilor din Balcanii de Vest va întări Uniunea Europeană şi va consolida regiunea balcanică, apreciază premierul Viorica Dăncilă.

Declaraţia comună privind integrarea ţărilor din Balcanii de Vest în UE

florin-lepadatu

 Foto arhivă

Integrarea europeană a ţărilor din Balcanii de Vest va întări Uniunea Europeană şi va consolida regiunea balcanică, a apreciat premierul Viorica Dăncilă, la evenimentul de semnare a Declaraţiei comune privind integrarea ţărilor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană.

Documentul a fost semnat, alături de social-democraţii români, de Sergei Stanishev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, şi de reprezentanţi ai partidelor de centru-stânga din Grecia, Croaţia, Ungaria, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, Albania şi Serbia.

Textul declaraţiei semnate la Bucureşti va fi transmis Comisiei Europene, după cum relatează reporterul RRA, Carmen Gavrilă: "La Forumul regional cel mai des s-au auzit avertizări că este timpul ca Uniunea Europeană nu doar să nu marginalizeze politica de extindere, ci chiar să intensifice discuţiile privind integrarea Balcanilor de Vest.

Uniunea Europeană oferă o combinaţie unică între democraţie şi prosperitate - au fost de acord toţi vorbitorii, dar nu lipseşte concurenţa, a atras atenţia premierul Viorica Dăncilă, care a menţionat acţiunile agresive ale Rusiei în Balcani.

Viorica Dăncilă: "A nu decide acum integrarea Balcanilor de Vest într-o formulă credibilă şi cu o agendă previzibilă ar fi o greşeală strategică majoră, în condiţiile în care Uniunea Europeană nu mai este singurul jucător din Balcanii de Vest."

Şi preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, Serghei Stanişev, a avertizat că, pe fondul naţionalismului şi populismului, Balcanii de Vest ar putea rămâne din nou în afara Europei.

Serghei Stanişev: "Responsabilitatea istorică a Uniunii Europene acum este să nu descurajeze Balcanii de Vest.

Dacă Uniunea nu se implică activ, dacă nu creează o perspectivă credibilă, atunci altcineva va fi prezent în Balcanii de Vest."

În mai puţin de zece zile, Macedonia de Nord şi Albania ar putea primi de la Uniunea Europeană o invitaţie de începere a negocierilor de aderare. Între timp, Muntenegru tocmai a semnat cu Uniunea un acord de colaborare pentru controlul graniţelor."


Etichete UECE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live