Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

8 Mai 2020
Vizualizari: 246
Comentează add

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anulat un acord de împrumut din partea Federației Ruse.

Decizie a Curţii Constituționale a Republicii Moldova

florin-lepadatu

Chișinău. Foto: Arhivă.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anulat joi seară, târziu, un acord de împrumut din partea Federației Ruse pentru Republica Moldova în valoare de 200 de milioane de euro.

Decizia a stârnit nemulțumiri din partea președintelui Igor Dodon, care a acuzat instanța ca ar fi politizată, dar judecătorii au fost lăudați de opoziție pentru că au fost corecţi, în pofida presiunilor făcute asupra lor.

Colega noastră de la Radio Chișinău, Natalia Zaharescu, are detalii:"Acordul de împrumut cu Federaţia Rusă a fost contestat de mai mulți deputați din opoziție imediat după ce fusese ratificat de parlament cu voturile deputaților din Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat.

Opoziția a atenționat că înțelegerea cu Moscova ar fi permis includerea în datorii a Republicii Moldova și a restanțelor de plată ale unor agenți economici, iar aici s-ar fi putut încadra și datoria acumulată de regiunea transnistreană pentru gazul livrat de Rusia, care depășește 6,5 miliarde de dolari.

Într-un mesaj transmis pe Facebook, președintele Igor Dodon a calificat decizia Curții Constituționale ca fiind cinică și o lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni care așteptau ajutor din acești bani.

Premierul Ion Chicu a remarcat că decizia Curții este obligatorie spre executare, la fel ca și finanțarea cheltuielilor prevăzute în Legea bugetului de stat, pentru care, promite premierul moldovean, guvernul va identifica sursele necesare.

Pe de altă parte, fostul premier Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, aflată în opoziție, şi-a arătat sprijinul pentru hotărârea judecătorilor constituționali, care au luat, în opinia ei, o decizie corectă, în pofida presiunilor la care au fost supuși.

Câțiva dintre ei au depus acum câteva zile o plângere la procuratură pe motiv că ar fi urmăriți în mod ilegal."


Etichete chişinăumoldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live