Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Vasile, Paris

6 Decembrie 2011
Vizualizari: 1103
Comentează add

Liderii europeni au acuzat agenţia de evaluare Standard & Poor's că a luat o decizie politică în momentul în care a plasat sub perspectivă negativă 15 economii europene.

Decizia Standard & Poor's, "una politică"

roxana-vasile-paris

Foto: Reuters.

Oficiali europeni acuză agenţia de evaluare Standard & Poor's că a luat o decizie politică luni când a plasat sub perspectivă negativă 15 economii europene, printre care unele din cele considerate cele mai performante din UE, cum sunt Franţa şi Germania, aflate acum în pericol de a-şi pierde calificativul maxim de evaluare financiară.

Agenţia de rating consideră că riscul de agravare şi extindere a crizei datoriilor din zona euro este foarte ridicat pentru 2012 şi că statele nu şi-au armonizat măsurile de austeritate sau de prevenire a prelungirii crizei. 

Pentru unii economişti, cum este cazul lui Marc Thouary, avertismentul celor de la Standard &Poor's se adresează tuturor liderilor europeni.

Creştere economică, nu austeritate

"E clar şi summit-ul franco-german de ieri a demonstrat acest lucru: liderii europeni n-au înţeles, din păcate, această criză, se axează pe o aşa-zisă politică de austeritate când de fapt adevăratul pericol este lipsa creşterii economice", a afirmat Marc Thouary.

Din punctul de vedere al lui Bertrand Jacquillat, în schimb, plasarea sub supraveghere a întregii Europe nu e o veste tocmai rea.

"E mai degrabă bine că toate statele zonei euro, inclusiv Germania sunt supravegheate, ceea ce nu echivalează cu o degradare.

"Este un semnal că problemele datoriilor sunt legate între ele şi că o ţară nu poate să şi le rezolve singură. Aceasta va antrena găsirea de soluţii la criză în zilele care urmează", a apreciat Bertrand Jacquillat.

Luni, la Paris, preşedintele Nicolas Sarkozy şi cancelarul Angela Merkel au propus modificarea Tratatului european pentru refondarea Uniunii Europene.

Decizii "rapide şi solidare"

Este nevoie de decizii rapide şi solidare, întăreşte ministrul bugetului, doamna Valérie Pécresse.

"Este sensul propunerilor făcute de Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel, care nu au putut fi luate în calcul de Standard & Poor's. De altfel, agenţia precizează că va face o nouă evaluare după summit-ul de la finele acestei săptămâni de la Bruxelles.

"Acest summit este esenţial pentru zona euro. Acţiunile liderilor europeni trebuie susţinute colectiv şi propunerile cuplului franco-german interesează.

"Se doreşte o adevrată uniune bugetară, o adevărată uniune economică, mai multă disciplină şi mai multă solidaritate", a declarat Valérie Pécresse.

În opinia Parisului, încrederea în zona euro trebuie de urgenţă restabilită, ea fiind necesară pentru reluarea creşetrii economice şi pentru respectarea angajamentelor de reducere a datoriilor. 

Potrivit Standard & Poor's, notele Austriei, Belgiei, Finlandei, Germaniei, Olandei şi Luxemburg-ului ar putea fi micşorate cu o treaptă, în timp ce notele celorlalte ţări, între care şi Franţa, chiar cu două.


Etichete Summit decisiv pentru euroStandard & Poor'seconomieUniunea EuropeanăMarc Thouary

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live