Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 03 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Valică

15 Martie 2013
Vizualizari: 1438
Comentează add

Publicarea pe pagina de internet a Institutului Cultural Român a listei cu proiectele neeligibile a reprezentat o surpriză pentru mulţi dintre iniţiatorii proiectelor culturale.

Decizia ICR de respingere a unor proiecte culturale, contestată

carmen-valica

Andrei Marga. Foto: Arhivă.

Iniţiatorii a zeci de proiecte culturale au timp doar până luni să conteste decizia Institutului Cultural Roman de a le declara neeligibile pentru finanţare.

Pentru concursul căruia ICR îi alocă 450.000 de lei nu sunt eligibile din punct de vedere tehnic proiecte precum Festivalul Naţional de Teatru organizat de UNITER, Festivalul de Film Transilvania, cel de jazz de la Sibiu sau producţia pe DVD a filmului premiat la Cannes "După dealuri".

Potrivit ICR, proiectele nu sunt eligibile din punct de vedere tehnico-financiar - e vorba, aşadar, de actele depuse la dosar şi de respectarea legislaţiei.

Publicarea pe pagina de internet a Institutului a listei cu proiectele neeligibile a reprezentat o surpriză pentru mulţi dintre iniţiatorii acestora.


ICR: Lista proiectelor eligibile şi neeligibile

Preşedintele UNITER, Ion Caramitru, afirmă că a aflat din presă despre lipsa de eligibilitate a Festivalului de Teatru, iar în urmă cu circa o oră nu ştia încă motivele acestei situaţii.

"E o surpriză aş spune de proporţii cosmice, pentru că în afară de faptul că Festivalul Naţional de Teatru este un eveniment de prim rang - aş putea spune că după Festivalul Enescu este cel mai important festival care se petrece în Bucureşti şi care a avut întotdeauna sprijin de la ICR şi printr-un parteneriat de lungă durată, pe care îl semnasem. Timp de atâta amar de ani a fost eligibil şi acum, brusc, nu mai e. O să contestăm şi în principiu, dar logica era că trebuia să fim anunţaţi de ce nu este eligibil", a declarat preşedintele UNITER.

Ion Caramitru precizează că finanţarea din partea ICR e extrem de importantă pentru organizarea festivalului, în condiţiile în care sponsorii sunt tot mai puţini.

Tudor Giurgiu, directorul Festivalului de Film de la Cluj, spune, la rândul său, că nu sunt clare motivele pentru care TIFF nu ar fi eligibil, dar mi-a spus în urmă cu puţin timp că are deplină încredere că lucrurile se vor rezolva şi că ICR, partener vechi al festivalului, va depăşi problemele birocratice.

De altfel, preşedintele ICR, Andrei Marga, a insistat astăzi, într-o declaraţie la RFI, că nu ar fi vorba despre o respingere.

"A trecut o etapă tehnică" - spune el -, dar cei care nu sunt pe listă ar fi fost invitaţi încă de alaltăieri ca până luni să-şi completeze actele; "abia apoi vine selecţia valorică" - a adăugat Andrei Marga.


Etichete ICRculturăfinanţareTIFFUNITERproiecteIon CaramitruAndrei Marga

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live