Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Diana Surdu

27 Decembrie 2021
Vizualizari: 622
Comentează add

După mai bine de şase ani de la tragicul incendiu din clubul bucureștean Colectiv, pe 3 ianuarie Curtea de Apel București ar putea da o decizie definitivă.

Decizia definitivă în dosarul Colectiv, "pe 3 ianuarie 2022"

diana-surdu

Comemorare a victimelor de la Colectiv. Foto arhivă: Agerpres

După mai bine de şase ani de la tragicul incendiu din clubul bucureștean Colectiv, pe 3 ianuarie Curtea de Apel București ar putea da o decizie definitivă în procesul în care au fost judecați cei acuzaţi pentru tragedia care a luat viața a 65 de tineri.

Dezbaterile în dosarul "Colectiv" s-au încheiat pe 21 decembrie, dar judecătorii au amânat pronunțarea sentinței pentru 2022.

Tragedia din Colectiv se poate repeta oricând, la șase ani de la drama care a schimbat destinul a sute de familii și a mutilat oameni și suflete. Este greu de cuantificat o viață luată sau una distrusă, motiv pentru care unii avocați au cerut magistraților ca daunele să nu fie simbolice. A murit pentru 100 de lei, a declarat fratele uneia dintre victime, care a lăsat cinci copii orfani. Dați-mi viața, prietenii și pielea înapoi, a transmis judecătorilor, printr-o scrisoare, o fată cu arsuri pe 50% din corp. Printre puținii supraviețuitori din sala de judecată îl regăsim pe Liviu Popescu, cu cicatrici profunde de pe mâini, dintre cele care pot fi văzute, dar mai speră în justiție, deși spune că nu s-a schimbat mai nimic în societate din 2015.


Liviu Popescu: În seara aceea am fost, într-adevăr, în club, împreună cu colegii mei de trupă, trupa „Up to eleven”. Colegul meu și prietenul meu cel mai bun Vârlan Laurențiu a murit pe loc, eu și toboșarul Moleşag Bogdan am fost grav răniți, el a suferit şi amputații. Eu am fost ars pe 35% din suprafața corpului. Au urmat luni de zile... Am fost internat în România, am fost transferat la spitalul AKH din Viena, am fost în comă, am suferit intervenții chirurgicale și de atunci șase ani au urmat operații de reconstrucție, cam trei-patru intervenții pe an, în fiecare an, inclusiv anul acesta am suferit 18 intervenții până în prezent. Nu s-a schimbat nimic în mod fundamental în societate. Practic, după Colectiv ce s-a întâmplat? Localurile care nu aveau înainte autorizație de incendiu funcționează acum pe propria răspundere a patronilor și practic mâine se poate repeta Colectiv, din păcate.

Reporter: Unul dintre pirotehnişti spunea că nu va înțelege unde a greșit nici dacă va sta 20 de ani după gratii. Patronii clubului Colectiv au declarat la final de proces că ei nu a făcut profit, ci doar dragostea pentru muzică a dus la deschiderea afacerii. O mamă care și-a pierdut singura fiică cerea pedepse înmulțite cu numărul victimelor decedate. O alta căreia i-a murit fiul declara că îi este milă și de familiile inculpaților.

Dacă procurorii au cerut pedepse maxime pentru inculpații din dosar, avocatul lui Cristian Popescu Piedone a spus că anchetatorii sunt cinici. Niciunul dintre inculpați nu își asumă nicio vină minimă, este o altă concluzie desprinsă după zeci de ore de dezbateri, timp de trei zile, la final de decembrie 2021.

Avocații cer achitarea acuzațiilor și au încercat să arate că oricine poartă vina pentru moartea celor 65 de persoane, cu precădere entități, nu persoane.


Etichete dosarcolectivcurtea de apel

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live