Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Decalaj semnificativ pe Piaţa Unică a Cercetării

Potrivit raportului Comisiei Europene, Letonia şi România sunt statele cu cele mai mari scăderi ale bugetelor pentru cercetare cu alocări din bani publici, în perioada 2007-2011.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 24 Septembrie 2013, 11:55

Statele Membre ale Uniunii Europene sunt încă departe de o Piaţă Unică a Cercetării – arată o analiză prezentată luni la Bruxelles.

Printre statele cu probleme în domeniu sunt Letonia şi România.

Analiza Comisiei Europene, venită sub forma unui raport, arată că s-au făcut anumite progrese în crearea unei pieţe unice a cercetării, cunoscută ca Spaţiul European al Cercetării, SEC, dar că mai sunt totodată paşi majori de făcut pentru atingerea tuturor obiectivelor.

Ritmul în care se lucrează pentru ca SEC să devină o realitate pare să fi scăzut, observă Comisia Europeană, parţial şi din cauza crizei economice, care a determinat multe state membre să reducă semnificativ investiţiile publice în cercetare şi dezvoltare.

Audio: Printre statele cu probleme în domeniu sunt Letonia şi România.

"Raportul arată că încă mai trebuie depuse multe eforturi. Investițiile în Cercetare şi Dezvoltare sunt vitale, dar avem nevoie de sisteme de cercetare și inovare complet funcționale pentru ca banii să fie cheltuiți în mod optim.

"În prezent, e nevoie ca toate statele membre și toţii cei implicați în cercetare și în finanțarea acesteia să depună eforturi mari pentru realizarea SEC", a precizat comisarul pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn.

Grafic: Scăderi ale bugetelor pentru cercetare cu alocări din bani publici, în perioada 2007-2011. Sursa: Raportul privind progresele SEC.



În raport se arată că Letonia şi România sunt statele cu cele mai mari scăderi ale bugetelor pentru cercetare cu alocări din bani publici, în perioada 2007-2011.

Este foarte greu pentru aceste state să-şi mai atingă ţintele prestabilite în Strategia pentru perioada 2007-2013, se mai arată în analiza Comisiei Europene.

Dincolo de eforturile finanicare care trebuie făcute, raportul pune sub lupă şi alte probleme care îşi caută încă rezolvarea.

Potrivit Bruxelles-ului, în statele membre institutele de cercetare funcţionează după norme diferite, care pun în dificultate cooperarea trans-frontaliaeră.

Mai mult, recrutarea personalului nu se face încă în funcţie de merite, proporţia femeilor –cercetător e mică, reprezentând un potenţial irosit, iar portalul special pus la dispoziţie pentru publicarea slujbelor din domeniu la nivel European nu este folosit la capacitate maximă, ceea ce reduce substantial mobilitatea.