Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Decalaj pe piaţa muncii "între nordul şi sudul Europei"

Comisia Europeană anunţă o creştere a decalajului pe piaţa muncii dintre statele nordice şi cele din sudul continentului.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 25 Februarie 2014, 09:42

Potrivit datelor publicate luni în Monitorul Locurilor de Muncă Vacante în Europa, în vreme în ţări precum Suedia, Danemarca, Letonia sau Estonia forţa de muncă este insuficientă, în sud, în statele grav afectate de criză, precum Spania sau Grecia, şomajul este în continuă creştere, iar bătălia pentru găsirea unui loc de muncă devine tot mai intense.

Raportul evidenţiază nevoia găsirii unor soluţii, în special pentru a-i ajuta pe tinerii şomeri să obţină o calificare şi să intre pe piaţa muncii.

Experţii în domeniu sesizează totodată că în Italia, Spania, Grecia sau Portugalia, uşoarele creşteri ale numărului de slujbe disponibile, în sectoare ca agricultura nu pot contrabalansa declinul din servicii sau construcţii.

Audio: Creştere a decalajului pe piaţa muncii din UE.

În acelaşi context, se observă că spre deosebire de ţările din nord, în sud slujbele vacante sunt concentrate în câteva domenii – ori fără diversitate , o piaţă muncii fie regresează, fie, în cel mai bun caz… stagnează.

Analiza mai arată că tinerii din statele sudice sunt căutaţi doar ca munictori necalificaţi, în anumite perioade ale anului, adică pentru munci sezoniere.

Un fenomen la fel de îngrijorător este cel al încadrării persoanelor cu studii medii şi superioare pe poziţii mult inferioare.

În ţările din sud, rata angajaţilor cu nivel scăzut de educaţie este de 33%, dublă faţă de media europeană, se mai arată în Monitorul Locurilor de Muncă Vacante în Europa.

O altă consecinţă gravă a crizei economice este aceea că numărul contractelor de angajare temporară a crescut dramatic. Numai în Italia, spre exemplu, 7 din 10 contracte de muncă sunt de acest fel.

Confruntat cu această situaţie, comisarul European pentru afaceri sociale, László Andor, apreciază că mobilitatea pe piaţa muncii ar putea fi cheia pentru reducerea decalajelor dintre nord şi sud.

László Andor precizează totodată că instrumentele europene de genul reţelei EURES sunt foarte utile pentru cei care caută locuri de muncă.

Monitorul Locurilor de Muncă vacante în Europa apare trimestrial şi, alături de Buletinul European de profil, reprezintă o analiză a oportunităţilor de a lucra în alt stat membru decât cel de origine.