Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Duminică, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

3 Iulie 2014
Vizualizari: 899
Comentează add

România va susţine priorităţile Italiei la preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.

Debutul preşedinţiei italiene a UE, marcat la Bucureşti

oana-bala

 Ministrul român de externe, Titus Corlăţean. Foto: captură youtube.com  

La o conferinţă de presă comună cu ambasadorul Italiei în ţara noastră, ministrul de externe, Titus Corlăţean, a arătat că România împărtăşeşte prioritatea majoră a preşedinţiei italiene privind economia europeană.

El a subliniat că România este pregătită să lucreze îndeaproape cu preşedinţia italiană pentru o agendă europeană de creştere şi pentru un nou dinamism economic, dar şi pentru consolidarea uniunii economice şi monetare. 

România va susţine priorităţile Italiei la preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene - a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, precizând totodată că ţara noastră împărtăşeşte pe deplin obiectivele unei Europe mai puternice, mai integrate şi mai solidare.

El consideră că preşedinţia italiană va fi una dinamică şi de succes şi menţionează că România va susţine efortul de natură politică pe care îl presupune procesul de reînnoire a conducerii instituţiilor europene.

"Împărtăşesc preocuparea pe care de o manieră mai largă o resimţim faţă de rezultatele procesului electoral european, faţă de ascensiunea unor curente eurofobe şi extremiste. Este un semnal puternic, va presupune o abordare ceva mai profundă la nivel politic european şi în interiorul structurilor instituţionale, va necesita un răspuns inteligent şi coordonat, prin voinţa politică, din partea actorilor europeni politici angajaţi şi susinători ai proiectului european.

"Trebuie să găsim modalităţi de prevenire a procesului de eroziune a proiectului european şi să susţinem, bineînţeles, libertăţile, drepturile fundamentale, valorile Uniunii Europene, care reprezintă un câştig uriaş, motorul proiectului european şi principalul punct de atracţie pentru cei care aspiră la o viitoare calitate de membru al Uniunii Europene", a spus Titus Corlăţean.

Italia sprijină România

Ambasadorul Italiei la Bucureşi, Diego Brasioli, a subliniat că ţara sa va sprijini România în procesul de aderare la Spaţiul Schengen şi a adăugat că acest lucru i-ar avantaja pe investitorii italieni.

"Poziţia Italiei în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen este cunoscută, după părerea noastră România a îndeplinit condiţiile acestei aderări încă din anul 2011 şi în prezent ar trebui să fie deja membră a Spaţiului Schengen.

"Este nevoie însă de consens şi, în calitate de preşedinte al Uniunii Europene, Italia va încerca să atingă acest obiectiv al aderării României", a declarat Diego Brasioli.

"Abordarea în doi paşi mi se pare foarte potrivită în acest sens şi, acum, discutând în calitate de ambasador al Italiei la Bucureşti, pot să vă spun că mă întâlnesc foarte des cu investitori italieni care fac afaceri în România şi, având în vedere legăturile strânse dintre cele două ţări, ei spun adesea că îşi doresc ca România să se integreze cât mai repede în Schengen, deoarece acest lucru le-ar înlesni afacerile", a mai spus Diego Brasioli.

Ambasadorul italian a mai spus că ţara sa va lupta pentru consolidarea creşterii economice a Europei, dar şi pentru o Uniune Europeană capabilă să răspundă provocărilor globalizării. 


Etichete Uniunea EuropeanăItaliapreşedinţieTitus CorlăţeanRomâniaBucureştiagendăeconomie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live