Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (in continuare) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihai Bădescu

18 Mai 2014
Vizualizari: 1461
Comentează add

Este cod portocaliu de la Porţile de Fier până la Zimnicea, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, şi cod galben în aval de Zimnicea, pe tot parcursul fluviului.

Debitul Dunării creşte văzând cu ochii

mihai-badescu

 Foto: Arhivă

Comandamentul ministerial pentru situaţii de urgenţă se reuneşte la Guvern, duminică, întrucât pericolului de inundaţii persistă pe Dunăre, din cauza volumului foarte mare de apă care vine din Serbia.

Este cod portocaliu de la Porţile de Fier până la Zimnicea, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, şi cod galben în aval de Zimnicea, pe tot parcursul fluviului până la vărsare.

În Mehedinţi apele s-au infiltrat printr-un dig şi s-au revărsat deja peste câteva zeci de hectare de fâneţe şi culturi de grâu.

Debitul Dunării creşte văzând cu ochii şi specialiştii prognozează probleme serioase pe fluviu dacă va continua în acelaşi ritm.

În localitatea Gruia din judeţul Mehedinţi cota de inundaţii era depăşită cu 6 cm, dar nu sunt în pericol locuinţe pentru că acestea sunt departe de fluviu. Inundate sunt doar suprafeţe agricole.

Este vorba de acum de peste 100 de hectare în localităţile Pristol, Gârla Mare şi Salcia.

La Salcia, fluviul făcuse încă de sâmbătă o breşă în digul de apărare şi se îndrepta către culturile fermierilor.

Situţia este monitorizată

În multe zone, Dunărea şi-a extins albia cu sute de metri. În Mehedinţi, în pericol este localitatea Cozia, unde la un debit care depăşeşte de 13.000 de metri cubi pe secundă pot apărea probleme.

Deocamdată, situaţia este atent monitorizată şi reprezentanţii ISU Mehedinţi sunt pregătiţi să intervină dacă se va impune.

Situaţia poate deveni critică în orice moment, deoarece volumul de apă aşteptat din Serbia este atât de mare, încât şi prognozele hidrologilor sunt incerte.

Duminică, la ora 12.00 a intrat în vigoare un cod portocaliu şi pe râul Prut, în judeţul Botoşani, în amonte de acumularea de la Stânca Costeşti.

În sudul ţării rămân sub cod portocaliu râurile Teleorman şi Vedea cu afluenţii lor din judeţele Olt, Argeş şi Teleorman. 


Etichete Ştiri Vestştiri sud-vestInstitutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a ApelorhidrologicodgalbenportocaliuDunăreinundaţiiTeleormanTulceaMehedinţiDoljOltTeleormanPorţile de FierZimnicea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live