Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Helmis

27 Martie 2021
Vizualizari: 849
Comentează add

Într-o vreme a redeschiderilor parţiale, urmate de reînchideri, teatrele din România ca şi cele intreaga lume se adaptează şi îşi continuă pe noi căi legătura cu publicul.

De Ziua Mondială a Teatrului (27 martie) De Ziua Mondială a Teatrului (27 martie) - Conține audio

mihaela-helmis

Într-o vreme a redeschiderilor parţiale , urmate de reînchideri , teatrele din România ca şi cele intreaga lume  se adaptează şi îşi continuă pe noi căi activitatea şi legătura cu publicul. Cu-atât mai semnificativ acum mesajul pe care  il transmite marele actor Ion Caramitru  director de teatru şi  preşedinte al UNITER,  prin Centrul Român ITI,Institutul Internațional de Teatru  şi Organizația Mondială pentru Artele Scenice, sub titlul   TEATRUL VĂZUT DIN CUȘCA DE SUFLEUR. 

 

AUDIO/ Ion Caramitru

 

Tot in această perioadă Radio România Actualităţi  este  partener  media cu Muzeul Național al Literaturii Române  care  a organizat  prima ediție a Festivalului Internațional „Matei Vișniec” în perioada 21 – 27 martie 2021, marcând, prin prima și ultima zi ale proiectului, două date importante în calendarul cultural – Ziua Internațională a Poeziei și Ziua Mondială a Teatrului.

 

Din 21 martie şi Teatrul Național Radiofonic – partener al proiectului – a lansat, pe site-ul www.eteatru.ro,  colecția Matei Vișniec, o bogată arhivă de spectacole radiofonice realizate după piesele sale de teatru. Matei Vișniec se află în topul dramaturgilor cu cele mai multe piese de teatru radiofonic jucate, alături de nume precum Shakespeare, Cehov și Caragiale.  

 

Serile Festivalului Internațional „Matei Vișniec” sunt dedicate dramaturgiei și cinematografiei. Piese de teatru, montate de regizori din România, Franța, Italia, Spania, Brazilia și Uruguay, performance-urile „Decomposed Theatre”, concepute de opt regizori din cadrul Trupei de Teatru Trap Door, coordonate de regizoarea americană Beata Pilch, lecturi de tip „maquette” ale actorilor trupei de teatru L’Échoscène din Franța, spectacolul de marionete semnat de Eric Deniaud, precum și adaptarea cinematografică „Dinții”, în regia lui Rareș H. Stoica, vor fi postate în regim live pe pagina de Facebook a MNLR, alături de conferințele susținute de George Banu, teatrolog, eseist și profesor emerit la Sorbonne Nouvelle – Paris. 

 

Mesajele profunde ale cunoscutului dramaturg care dă numele acestui festival  sunt incluse in interviul pe care i l-a acordat  Mihaelei Helmis de Ziua Mondială a Teatrului.

 

AUDIO/ Matei Vişniec

 

La sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, vizitatorii muzeului pot viziona, pe ecranele din cadrul expoziției de bază, prezentarea poemelor grafice semnate de Matei Vișniec, precum și seria de filme documentare prin intermediul cărora scriitorul ne propune o călătorie prin Parisul traseelor sale profesionale și afective, la Festivalul de Teatru de la Avignon, dar și în alte zone învăluite de lumina Provenței: „Parisul lui Matei”, „Vișniec, rege la Avignon” și „Provența, Paradisul posibil”, producții TVR Iași, realizate de echipa formată din Andreea Știliuc ,  Relu Tabără  și Dragoș Brehnescu.

 

Organizat sub semnul Zilei Internaționale a Francofoniei, proiectul  a fost realizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.


Etichete (ii)teatrupublicpandemie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live