Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Duminică, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

31 Martie 2016
Vizualizari: 1870
Comentează add

Românii din străinătate care vor să voteze la alegerile parlamentare trebuie să se înscrie începând de vineri în Registrul Electoral.

De vineri încep înscrierile în Registrul Electoral pentru diaspora

radiojurnal

Foto: facebook.com/zgonea.

Realizator: Alina Bordeiaşu - Reporter: Carmen Gavrilă.

Realizator: Românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care vor să voteze la alegerile parlamentare din toamnă trebuie să se înscrie începând de mâine în Registrul Electoral. Perioada de înscriere se încheie cu aproximativ trei luni înainte de data alegerilor.

Reporter: Românii înscrişi în registru şi care trăiesc în aceeaşi zonă pot cere înfiinţarea de secţii de vot aproape de casa lor, dar asta numai dacă se adună cel puţin 100 de cereri. Secretarul general al Ministerului de Externe, Sorin Moise, a explicat că românii din străinătate au la dispoziţie 90 de zile începând de mâine pentru a se înscrie în Registrul Electoral.

Sorin Moise: Dacă data alegerilor va fi fixată undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, atunci această perioadă se va încheia la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie. Recomandarea noastră pentru cetăţenii români din străinătate este să utilizeze întreaga perioadă, şi nu ultima parte, tocmai pentru ca autorităţile cu competenţe să aibă timpul necesar pentru a procesa cererile respective.

Reporter: La rândul său, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a explicat că noile prevederi facilitează accesul românilor la procesul electoral şi se evită astfel aglomeraţia de la secţiile de votare, dar şi costurile de deplasare.

Ana Maria Pătru: Tot ceea ce au de făcut este să depună personal sau să trimită prin poştă documentele necesare înscrierii în Registrul Electoral. De restul ne vom ocupa noi, Ministerul Afacerilor Externe şi Poşta Română.

Reporter: Românii care doresc să se informeze cu privire la desfăşurarea procesului electoral din străinătate pot consulta materialele informative făcute de Autoritatea Electorală Permanentă şi de Ministerul de Externe, accesibile în secţiunile speciale de pe pagina de internet a fiecărei instituţii.


Etichete votalegeridiasporaregistrul electoral

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live