Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV ROMANIA - continuare Miercuri, 20 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Simona Şerbănescu

19 Aprilie 2017
Vizualizari: 857
Comentează add

La Măgurele au început primele teste şi experimente care vor duce la puterea maximă prevăzută pentru cel mai puternic laser din lume.

De la vis la realiate- Laserul de la Măgurele De la vis la realiate- Laserul de la Măgurele - Conține audio

simona-serbanescu

ELI-NP

La Măgurele au început primele teste şi experimente care vor duce la puterea maximă prevăzută pentru cel mai puternic laser din lume. 

Puterea acestuia urmează să fie egală cu  10% din energia soarelui trimisă către Planeta Pământ, energie obţinută într-un interval de timp extrem de scurt.

Acum, în echipa proiectului de la Măgurele lucrează 140 de cercetători şi ingineri români şi străini. ELI-NP va fi operaţional, la capacitatea maximă, în 2019, iar cercetările vor avea aplicaţii în domeniul medical, prin descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau pentru identificarea deşeurilor radioactive.

Clădirea specială care va adăposti laserul, construită pe un sistem care o protejează împotriva vibraţiilor, a fost finalizată, la fel si testele la care a fost supusă."Ground breaking" este termenul folosit de cercetători pentru a descrie experimentele şi decoperirile care se vor face la Măgurele, un termen folosit pentru a descrie o situaţie ce se află la limita realităţii cunoscute.

O lume în care am păşit alături de cercetătorii şi inginerii implicaţi în ambiţiosul proiect.

AUDIO:


Etichete Laserul de la MăgureleELI-NP

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live