Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Miercuri, 18 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Sorina Man

31 Mai 2010
Vizualizari: 2125
Comentează add

Terapii shakespeareane

De la inimă la inimă De la inimă la inimă - Conține audio

sorina-man

Pictură de Horia Popp

Episodul  "Shakespeare...un doctor al inimilor noastre"

Nenumărate sunt chipurile și stările iubirii în piesele și poemele maestrului Will: iubirea care se aprinde dintr-o privire, iubirea împărtășită, iubirea pătimașă, iubirea plină de năbădăi, de înțelepciune, de umor....

Episodul  " Shakespeare  și misterele inimii"

Vremea lui Shakespeare este una în care lumea modernă își deschide larg porțile pentru cele mai uimitoare idei și schimbări în viața oamenilor. Majoritatea sunt datorate descoperirilor făcute de mintea îndrăzneață și iscoditoare a celor împătimiți de cunoaștere. Una dintre cele mai interesante îi aparține unui anume William Harvey, medic la St.Bartholomew Hospital și profesor la Merton College din Oxford. Această descoperire va produce schimbarea modului în care poeții conversează cu inimile lor iar excepție nu face nici Shakespeare.

Episodul  "Leacuri și lecuitori"

La 1578 Thomas Brasbridge publică o carte, intitulată "Giuvaerul omului sărac", în care sunt descrise virtuțile curative ale plantelor Carduus benedictus și Angelica. Se pare ca lectura l-a convins și pe Shakespeare, căci iată ce regăsim în piesa "Mult zgomot pentru nimic" , într-o replică a lui Margret către Beatrice: " Fă rost de poțiunea aceea distilată, Carduus Benedictus, și puneți-o pe inimă. Este singurul remediu fără greș pentru calmare. Nu e niciun tâlc ascuns, vorbesc despre spinul sacru, cel care vindecă toate bolile."
  

Episodul  "Cu drag și dor, din grădina florilor"

Cum de era Shakespeare atât de familiar cu lumea miraculoasă a plantelor și a virtuților de care dispun, prea puțină lume știe. La mijloc, pare sa fi fost și o chestiune de familie. Fiica sa cea mare, Suzana, s-a măritat la Stratford cu unul dintre cei mai renumiți doctori-farmaciști ai epocii, John Hall. Shakespeare nu-și ascunde admirația pentru arta și meseria ginerelui său, de care pare să-l fi legat nu doar interesul pentru plante și miracolele pe care le pot descătușa ci și o frumoasă prietenie.

Episodul "Chinurile și leacurile dragostei"

Opera lui Shakespeare este presărată din belșug cu referințe cât se poate de precise, spun doctorii de astăzi, la suferințele omenești, la simptomele și leacurile lor. Spre mirarea unora, poate, în epoca și în piesele lui Shakespeare, suferința trupului și a spiritului sunt strâns legate una de cealaltă - un lucru pe care medicina de azi îl reînvață cu greu.

Episodul  "Mic tratat de frumusețe"

In vremea lui Shakespeare, ca și acum, idealul frumuseții are o rădăcină adânc înfiptă în natural și una, dimpotrivă, în ceea ce omul și știința pot face pentru a adăuga moștenirii firii, pentru a corecta ori a pune în acord înfățișarea cu moda și standardele vremii. 


Etichete Shakespeareterapiiinimăiubire

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live