Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

10 August 2021
Vizualizari: 353
Comentează add

Preţurile carburanţilor la pompă au crescut vizibil în ultimele luni, astfel că astăzi acestea depăşesc 6 lei pe litru.

De ce se scumpesc carburanții?

bogdan-isopescu

  Foto Arhiva/ Agerpres

Preţurile carburanţilor la pompă au crescut vizibil în ultimele luni, astfel că astăzi acestea depăşesc 6 lei pe litru.
 
Cauzele acestor scumpiri sunt multiple şi se referă atât la cotaţiile internaţionale, cât şi la anumite condiţii interne.
 
Prețurile din acest moment se apropie de valorile din 2018 sau 2019.
 
Ceea ce a provocat creșterea sau revenirea lor a fost repornirea economiilor după perioada acută a pandemiei și ca atare cererea de energie sub toate formele a crescut la nivel internațional nu doar la noi.
 
Spre exemplu, în România, consumul de carburanţi a crescut cu 2% față de perioada similară din 2020, iar perioada de vară, când mobilitatea crește, va majora cererea.
 
Mihai Nicuț, analist Economica.net, spune că o a doua cauză a scumpirilor vizează strict planul național, în speță explozia și închiderea rafinăriei de la Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, fapt care a crescut importul de combustibil ce are un preț mai ridicat. Cu toate acestea, România are încă printre cele mai bune prețuri la pompă din Europa.
 
Mihai Nicuţ: Chiar şi după aceste scumpiri, România este a doua cea mai ieftină ţară din Uniunea Europeană. Avem undeva la 1,20 euro pe litru de benzină și 1,73 euro, dacă nu mă înşel, pe litru de motorină. Sunt cele mai mici prețuri din UE, exceptând Bulgaria care tradiţional are preţuri mai mici decât noi.
 
Analiştii spun că în viitorul apropiat, cel puţin până la sfârșitul acestui an, nu ne putem aştepta la scăderi de prețuri din simplul fapt că, spre exemplu, Petrom va încheia anul cu o previziune de 70 de dolari pe baril, în timp ce anul trecut era de 42. Şi oricum prețului petrolului a cunoscut una dintre cele mai mici majorări, spre deosebire de electricitate sau gaze, unde cererea a ajuns chiar să tripleze valorile pe bursă.
 

Etichete carburantipreturiscumpiricauze

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live