Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DE LA "-" LA "+" INFINIT (R) Joi, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

30 Septembrie 2014
Vizualizari: 2111
Comentează add

FOTO: Protestatarii din metropola orientală, ajunsă din 1997 sub control chinez, se tem că guvernul comunist va impune un regim autoritar în locul politicii "o țară, două sisteme".

De ce protestează tinerii din Hong Kong?

ionut-iamandi

Proteste în Hong Kong. Foto: captură video.

Honk Kong este un teritoriu aflat sub controlul Chinei, dar care beneficiază de un statut special.

Teritoriul a fost sub suveranitatea Marii Britanii până în 1997; de atunci el a reintrat în componența Chinei, sub așa numita politică guvernamentală "o țară, două sisteme". O asemenea politică presupune ca Hong Kong-ul să poată avea în continuare o dezvoltare democratică, dar sub conducerea partidului comunist chinez.

Însă în opinia unor locuitori ai Hong Kong-ului, Beijingul a început, mai cu seamă în ultimii cinci ani, să modifice termenii înțelegerilor garantate internațional privind preluarea teritoriului.

De exemplu, în 2012, guvernul central a încercat să impună în școlile din Hong Kong așa-numita "programă patriotică".

Asta ar fi însemnat că elevii din Hong Kong ar fi urmat să învețe aceeași istorie cenzurată ca și cei de pe continent. Un val de proteste studențești a dus la respingerea propunerii și a constituit preludiul la protestele de astăzi.

Harta: Hong Kong. Sursa: cia.gov.

În iulie anul curent, guvernul chinez a publicat un document potrivit căruia libertățile civile din Hong Kong nu sunt drepturi moștenite, ci privilegii acordate de guvernul central. Abordarea a pus iarăși gaz pe foc și a nemulțumit studenții.

În august, a urmat o reglementare care introducea un filtru al Beijingului privind alegerea guvernatorului Hong Kong-ului. A fost picătura care a umplut paharul și a dus la cele mai mari proteste din metropolă din ultimii 50 ani.

Hong Kong
  • Populatie: 7.200.000 locuitori
  • Suprafata: 1.100 kmp
  • Venit: $41.000/an/locuitor
Sursa: Wikipedia.org.

Presiunile Beijingului denunțate de protestatari s-au suprapus peste o politică mai autoritară și pe continent. Potrivit lui James Wasserstrom de la University of California Irvine, în urmă cu cinci ani China încă părea să se îndrepte către o politică mai favorabilă libertății de exprimare și mai tolerantă față de activiștii pentru drepturile omului.

Dar de atunci, spune profesorul Wasserstrom citat de vox.com, guvernul chinez a devenit din ce în ce mai intolerant la intențiile de reformă democratică, ceea ce i-a neliniștit pe unii locuitori ai Hong Kong-ului.

Un sondaj făcut de University of Hong Kong ar arăta prăbușirea încrederii locuitorilor metropolei în respectarea de către Beijing a înțelegerii privind guvernarea de tip "o țară, două sisteme". 

Astfel, față de vârful din 2007, de aproape 75% încredere, astăzi doar 37,6% din locuitorii Hong Kong-ului mai cred în respectarea statutului convenit.


Etichete Exclusiv onlineHong KongChinaprotestealegerio țară două sistemedemocrație

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live