Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA NOASTRA (R) Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Dan Carp

9 Noiembrie 2010
Vizualizari: 2355
Comentează add

Comentariu de Dan Carp

De ce preferă tinerii universitățile din străinătate? De ce preferă tinerii universitățile din străinătate? - Conține audio

dan-carp

                 Universitatea din Amsterdam

Peste 7000 de studenți și-au căutat programe de licență sau de masterat în străinătate la târgurile de educație din ultima lună. Nu este de mirare că tinerii vor să plece. Rata șomajului în rândul absolvenților de facultate din România este din ce în ce mai mare de la an la an. În prezent există circa 53.000 de șomeri cu diplomă. Terminarea unei facultăți în străinătate ar ajuta la găsirea unui loc de muncă mai bine plătit, spun studenții. Oricum, un an-doi de studiu la o universitate bună, departe de casă, nu are cum să strice.

Așsa că avem parte de un adevărat exod de studenți. Cinci mii de tineri pleacă la studii în străinătate în fiecare an, potrivit datelor Ministerului Educației. Uniunea Europeană încurajează schimburile de experiență, fie că este vorba de un program întreg de master sau de licență, fie doar de un semestru la o facultate din străinătate. Potrivit Convenției de la Bologna, unu din cinci studenți români ar trebui să studieze în afara țării până în 2020.

Cam care sunt posibilitățile pentru cei care vor să-și ia diploma de afară? În primul rând, cei ce vor să intre în lumea afacerilor ar trebui să scoată bani serioși din buzunar, pentru că programele de business sunt cele mai scumpe. Un MBA poate ajunge la câteva zeci de mii bune de euro.

Foarte scump este și să studiezi în Statele Unite, unde un program de master obișnuit poate costa 20-30 de mii de dolari. În Europa prețurile cele mai mari sunt la universitățile britanice, unde dincolo de taxa de școlarizare de trei-patru mii de lire sterline pe an, se adaugă cheltuieli cu întreținerea mult mai mari decât în România. În restul țărilor din Uniunea Europeană, taxele sunt comparabile cu cele de la noi. Varianta, teoretic cea mai ieftina, ar fi în țările nordice, unde facultatea e gratis. Drept urmare, universitățile din Danemarca au fost la mare căutare la târgurile educaționale. Aici însă, costurile de întreținere sunt foarte mari, țările nordice fiind între cele mai scumpe țări din lume.

Studenții trebuie să își găsească singuri fondurile necesare. În ultimii ani au apărut și în România fundații care acordă burse substanțiale tinerilor care doresc să studieze în străinătate. Nu sunt însă foarte multe asemenea burse, așa încât concurența este foarte mare și doar cei acceptați la universități de prestigiu beneficiază de acestea.

Nu este nici ușor, nici ieftin să evadezi cu o bursă în străinătate. Dar cum tinerii nu au prea multe variante, cu diplomă sau fără, ar merita încercat. Ar putea fi mai ușor să pleci cu o bursă la un master în străinătate decât să îți găsești un job în jungla din România.

 


Etichete exoduniversități.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live