Ascultă Radio România Actualitaţi Live

De astăzi, cetăţenii peruani pot intra în Uniunea Europeană fără vize

Acordul permite călătorii fără vize pentru cetăţenii din Peru în Uniunea Europeană pentru perioade scurte, de până la 90 de zile.

De astăzi, cetăţenii peruani pot intra în Uniunea Europeană fără vize

Articol de Victor Gheorghe, 16 Martie 2016, 10:36

Astăzi a intrat în vigoare un acord datorită căruie cetăţenii peruani pot intra în Uniunea Europeană fără vize.

Acordul permite călătorii fără vize pentru cetăţenii din Peru în Uniunea Europeană pentru perioade scurte, de până la 90 de zile.

Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, şi Bert Koenders, ministrul olandez al afacerilor externe, reprezentând preşedinţia Consilului, au semnat acordul împreună cu ministrul peruan al afacerilor externe, Ana María Sánchez Vargas de Ríos.

Înaintea ceremoniei de semnare, şefa diplomaţie europene, Federica Mogherini, a declarat că acordul va siomplifica viaţa multor oameni şi va crea mai multe oportunităţi, atât pentru turism, cât şi pentru investiţii.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

La rândul său, comisarul Avramopoulos a declarat că acordul vine în întâmpinarea dorinţei peruanilor, care aşteptau de mult timp să poată veni în Uniunea Europeană, fără a cere vize.

El a felicitat Guvernul de la Lima, pentru eliberarea rapidă şi cu succes a paşapoartelor biometrice pentru cetăţenii săi, aceasta fiind o condiţie importantă pentru ca europenii scutirea de vize.

Acordul nu se aplică însă Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, un număr mare de peruani doresc să călătorească în Spaţiul Schengen pentru turism, afaceri, sau alte tipuri de şederi de scrută durată.

Numărul de vize Schengen, eliberate în Peru a crescut cu 21 % în ultimii patru ani, de asemenea, marea majoritate a solicitanţilor peruani, 93,3%, în 2013, sunt consideraţi călători de bună credinţă, care nu prezintă riscuri şi, prin urmare, obţin o viză de scurtă şedere, rata de refuz scăzând semnificativ în ultimii 4 ani.

Atât timp cât economia peruană continuă să crească în ritmul actual, PIB-ul acestui stat continuând să înregistreze o creştere medie de peste 6% în ultimii 10 ani, peruanii vor fi mai puţini motivaţi să emigreze - se mai arată în raport.

De menţionat, că, în prezent, Peru depăşeşte nivelul de reciprocitate cu Uniunea Europeană în materie de drept de şedere, cetăţenii europeni sunt exceptaţi de la obligaţia de a deţine viză pentru a intra pe teritoriul Peru pentru şederi de până la 6 luni.