Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (Talk - show RRA) Marţi, 18 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

14 Noiembrie 2017
Vizualizari: 519
Comentează add

Analistului Aurelian Dochia consideră că anul viitor ritmul de creştere al economiei româneşti va încetini.

De anul viitor, ritmul de creştere al economiei româneşti "va încetini"

radiojurnal

Foto: wikipedia.org.

Economia românească a avut în primele nouă luni ale acestui an o creştere peste aşteptări. România a înregistrat în trimestrul al III-lea al acestui an cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, de 8,6%, comparativ cu perioada similară din 2016 - conform datelor preliminare publicate astăzi de Oficiul European pentru Statistică - Eurostat.

Porivit Institutului Naţional de Statistică, în primele nouă luni din acest an, economia României a înregistrat o creştere cu 7% pe serie brută şi cu 6,9 procente pe seria ajustată sezonier. Analistul economic Aurelian Dochia consideră că performanţa economiei româneşti este una remarcabilă, însă anul viitor ritmul de creştere va încetini.

Într-o intervenţie pentru Radio România Actualităţi, el a explicat şi de ce crede că se va întâmpla acest lucru.

Aurelian Dochia: Este o cifră impresionantă şi peste estimările tuturor analiştilor şi chiar ale guvernanţilor, este puţin probabil ca ritmul de creştere să se poată menţină la nivelul ăsta, care este un nivel mult superior creşterii potenţiale din România, în momentul de faţă. Şi, atunci, în 2018, dacă ritmul de creştere se diminuează, fără îndoială că unele din aspectele care acum par neîngrijorătoare, par în regulă, ar putea să-şi schimbe poziţia anul viitor şi una din îngrijorările principale, mi se pare că este legată de deficitul bugetar. Trebuie să ţinem seama şi de faptul că avem indicatori, cum este rata dobânzii, care a început să crească foarte rapid, inflaţia este deja peste nivelurile la care se aştepta şi Banca Naţională. Asta determină şi unele presiuni pe cursul de schimb, care îngrijorează pe mulţi, astfel că aceşti factori ar putea să contribuie la o încetinire puternică a evoluţiei economice în 2018.

În schimb, ministrul economiei susţine că situaţia economică a României este incomparabil mai bună decât în anul 2016.

România înregistrează prima creştere economică din Uniunea Europeană, iar aceasta reprezintă singura cale pentru îmbunătăţirea nivelului de trai, susţine Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice.

El afirmă, într-un comunicat, că situaţia economică a României este incomparabil mai bună decât în anul 2016.

În prezent, ţara noastră se situează printre cele mai dinamice economii ale Uniunii Europene, iar direcţia de dezvoltare este apreciată de investitori şi de organismele internaţionale.


Etichete economieaurelian dochiaionut misa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live