Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

29 Septembrie 2021
Vizualizari: 1923
Comentează add

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, a vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre criza gazelor naturale și efectele asupra României.

D.Chisăliță: Prețul gazelor naturale s-a triplat în ultimele două luni D.Chisăliță: Prețul gazelor naturale s-a triplat în ultimele două luni - Conține video

luminita-voinea

Criza gazelor naturale afectează întreaga Europă, iar România nu face excepție.

Prețul gazelor naturale s-a triplat în România în ultimele două luni, dar mai grav este că suntem în pericol de a rămâne fără stocuri de gaze în această iarnă, a atras atenția  președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Există două etape importante în creșterea prețurilor la gaze naturale: începând cu luna octombrie 2020, s-au făcut exporturi ieftine de gaze și am importat la prețuri mari.

In al doilea rând, s-a simulat o diferență între cerere și ofertă, care a determinat o creștere a prețurilor la gaze naturale.

Fenomenul s-a accentuat pe măsura trecerii timpului, iar depozitele de gaze s-au golit pe timpul verii.

Nici contextul european nu a fost favorabil: Gazprom nu a mai vândut gaze ieftine în această vară, ceea ce a determinat o creștere a prețului în toată Europa.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță a subliniat și faptul că România mai are un singur punct prin care importă gaze naturale, din șase câte a avut până acum.

Aceste elemente venite în cascadă au făcut ca prețul gazelor naturale să se tripleze în ultimele două luni, în România.

„Un alt aspect important cu care ne-am confruntat anul acesta a fost schimbarea fluxurilor de gaze naturale în Balcani. Rutele tradiționale prin care gazele ajungeau s-au schimbat radical .  Multe dintre aceste conducte au rămas goale sau nu mai sunt folosite, România din păcate găsindu-se într-o situație  defavorabilă: din cele șase puncte de import gaze naturale, în momentul de față există doar unul, prin Ungaria, lângă Arad. Ceea ce a făcut ca în România să ajungă o cantitate mică de gaze, această cantitate fiind preconizată să fie si mai mică la iarnă. Furnizorii au intrat în panică la gândul că nu vor mai avea posibilitatea să-și asigure cu gaze naturale consumatorii casnici si non casnici, din această cauză. Acest element a făcut ca prețul să explodeze.Astfel că, în două luni, prețul gazelor naturale s-a triplat. Unii furnizori au profitat de diferența dintre cerere și ofertă și și-au adăugat un profit. Toate aceste elemente apărute în cascadă au făcut ca, în momentul  de față, prețul gazelor naturale care se tranzacționează pe bursă să atingă valori foarte mari”, a explicat președintele Asociației Energia Inteligentă

România nu are un contract de furnizare a gazelor pe termen lung

Țara noastră pare total descoperită în fața acestei crize a gazelor naturale, pentru că nu a semnat un contract pe termen lung de furnizare a gazelor, așa cum au încheiat țări precum Bulgaria, Ungaria sau Italia.

Drept pentru care vom achiziționa, cel mai probabil, gaze naturale la prețuri duble.

Si mai grav este că există riscul ca la iarnă să nu avem stocurile de gaze suficiente pentru încălzirea consumatorilor.

„Această criză a gazelor naturale, lipsa resurselor pentru iarnă este una foarte importantă și foarte serioasă, afectează întreaga Europă. Dar întreaga Europă, mai puțin România, nu are un contract pe termen lung, așa cum au Italia, Ungaria, Bulgaria. În continuare, nu avem acoperite acele contracte pentru vârfurile de consum pentru iarna 2021-2022 și va trebui probabil, să achiziționăm gaze naturale la prețuri chiar duble față de ceea ce avem în momentul de față. Problema și mai mare e legată de faptul că, datorită restrângerii punctelor de import a gazelor naturale în România, de la șase la unul singur, există posibilitatea reală ca la iarnă, în zilele friguroase, să nu avem gaze pentru întregul consum”, avertizează Dumitru Chisăliță.

Soluții pentru evitarea crizei de gaze și a consumului mare

Președintele Asociației Energia Inteligentă a avansat câteva soluții pentru evitarea unor asemenea crize, printre care contractarea gazelor nanturale pe perioada verii pentru sezonul rece, luarea unor măsuri pentru creșterea cantităților de gaze înmagazinate și , poate cel mai important pas:  securizarea achiziției  resurselor, pentru a ajunge în situația în care, în orice sezon, la orice oră, să avem energia și gazele naturale necesare la prețuri accesibile.

Iar consumatorii casnici au și ei câteva metode la îndemână pentru reducerea consumului, metode care nu țin neapărat de reducerea consumului, ci mai ales de schimbarea comportamentului.

„Pe cât posibil, consumatorul să-și mentină nivelul de confort.  Măsurile pe care le pot lua, țin de comportament: pentru energie termică/încălzire, pe cât posibil, să nu folosească energia termică concomitent cu menținerea geamurilor deschise, să seteze o temperatură confortabilă, să nu exagereze cu temperatura. Folosirea apei calde: să fie pornită doar atunci când e necesar, nu să facă risipă. La energie electrică, să nu lăsăm consumatorii să funcționeze dacă nu avem nevoie: televizor, becuri aprinse dacă nu este necesar. Să înlocuim becurile cu cele cu led. Pe termen lung, să încercăm să reducem pierderile de energie, prin izolarea imobilului, schimbarea ferestrelor, aceasta dacă bugetul ne permite. De asemenea, înlocuirea echipamentelor mari consumatoare de energie sau gaze cu cele de clase A, mai performante. Aparatele lăsate în priză - telezivor, calculator - consumă. Indicat este ca în momentul în care nu folosim un echipament să-l scoatem din priză”.
 

VIDEO Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 27/28 septembrie 2021. Invitat: preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.


Etichete Exclusiv Radiogaze naturaleenergiestocuricombustibiliprețuriconsumator vulnerabilcompanii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live