Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ (CONTINUARE) Joi, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

20 Ianuarie 2019
Vizualizari: 828
Comentează add

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, solicită reprezentanţilor BNR să modifice regulamentul şi modalitatea prin care se stabileşte ROBOR.

Daniel Zamfir cere modificarea regulamentului prin care se stabileşte ROBOR

alina-stanuta

Senatorul Daniel Zamfir

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, solicită reprezentanţilor BNR să modifice regulamentul şi modalitatea prin care se stabileşte ROBOR, considerând că acest indicator de referinţă pentru dobânzile în lei este o înţelegere între bănci şi nu reprezintă rezultatul unei pieţe libere.

Criticile senatorului ALDE au la bază informaţii de pe piaţa bancară, dar şi un raport al Consiliului Concurenţei de acum aproximativ zece ani, care nu a fost dat publicităţii până acum. Redactorul RRA Alina Stănuţă relatează.


Reporter: ROBOR-ul, adică indicatorul de referinţă pentru dobânzile la creditele în lei, se stabileşte în urma unui mecanism decis de BNR - spune senatorul ALDE Daniel Zamfir, care arată că mecanismul este viciat, iar Banca Naţională ştie şi are datoria de a interveni. Indicele ROBOR este aranjat şi trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale - susţine Daniel Zamfir, care precizează că ROBOR-ul se stabileşte nu în funcţie de tranzacţiile zilnice, ci raportat la cotaţiile care au loc timp de 15 minute într-o zi. Sunt bănci care cotează intenţionat la valori foarte mari, pentru a influenţa ROBOR-ul - mai spune Daniel Zamfir, care consideră că această valoare este una trucată.


Daniel Zamfir: Băncile acţionează concertat ca să ridice ROBOR-ul, ca să îşi acopere pierderile din speculaţiile valutare cumva. Cum? E foarte simplu! Ridici ROBOR-ul, creşte rata pe care oamenii care au credite în lei o plătesc, şi uite aşa ne acoperim găurile pe care le-am făcut în altă parte, le acoperim cu această creştere a ROBOR-ului, e foarte simplu. Sunt bănci care cotau între 14 şi 38%, altele între 14 şi 99! Evident că dacă erau bănci care cotau cu 38% cel care cota cu 99% a cotat absolut aberant, nu a cotat ca să tranzacţioneze în realitate, ci pur şi simplu ca să crească media la care să se stabilească acest ROBOR, restul era doar o trucare a mecanismului, ca să ridice indicele ROBOR, să îşi acopere găurile din altă parte.


Reporter: Senatorul ALDE Daniel Zamfir declară că pe 29 ianuarie îi aşteaptă la audieri în Comisia economică din Senat pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi pe preşedintele Consiliulu Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pentru a discuta despre cotaţiile şi modul în care se stabileşte ROBOR-ul.


Etichete Daniel Zamfirmodificarea regulamentuluiROBORsenatbnralde

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live