Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dacii din România au participat la Zilele Romei

FOTO:Trei grupuri istorice de daci din România au participat la parada tradițională dedicată Romei, orasul care împlinește 2768 ani de la întemeiere.

Dacii din România au participat la Zilele Romei
Zilele Romei. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 20 Aprilie 2015, 12:55

Printre sutele de senatori romani, legionari, femei romane, dacii și nimfele Daciei se distingeau prin frumusetea, tinerețea și autenticitatea costumelor.

"Costumele sunt făcute chiar de tinerii grupului, sub supravegherea noastră, cu ajutorul nostru, evident" ne explică Octavian Manu, președintele Asociației "România - Dacia Casa Noastră" și managerul proiectului Danais care aparține acestei asociații și care a venit de la Contanța cu 29 de tineri. Toți se află pentru prima dată la un eveniment international.

"Avem un atelier la Constanța. Lucrăm împreună costumele. I-am învățat să facă opinci, i-am învățat să croiască, să bată săbii, să facă scuturi și iată-ne cu armele făcute de noi, cu echipamentele făcute de noi, suntem la cel mai mare eveniment din lume pe parte de reconstituire antică cu niște tineri minunați majoritatea cu vărste de 16 ani -17 ani, puțini cei de 18 ani și vreo trei-patru adulți la vreo 30 de ani. Aceasta este cea mai mare trupă care a venit vreodată la Roma" mai precizează liderul grupului.

Asociatia "Romania - Dacia Casa Noastră" este foarte activă: ei au cel puțin un eveniment pe lună, prezentări vreo 30 în ultimele patru luni, sunt organizatori la Festivalul Antic Tomis de la Constanta, la Sarmizegetusa Regia, la Galați si organizeaza numeroase evenimente și pe plan local.

Video: Lupta lui Spartacus la care au participat și dacii din România. Sursa: Elena Postelnicu.

"La noi munca este continuă. Eu mă ocup numai de asta, că altfel nu s-ar putea intampla" completează Octavian. Prin participarea la "Natale di Roma", războinicul dac considera că ei devin și cea mai importanta trupă din Romania de reconstituire istorică.

Și România are o zestre arheologică și istorică deosebită

"Este important pentru că aici în Italia se știe a promova istoria într-un mare și frumos fel și speram ca autoritatile romane si că toată lumea din țară să realizeze si să vadă și să facă mai multe pe tema aceasta, pentru că noi avem ca și italienii o zestre arheologică și istorică deosebită" mai spune liderul Grupului de daci de la Constanta, care pe parcursul paradei au strigat "Dacia Liberă!" ca să vadă lumea că "Dacia există încă, la fel și dacii ... și că dacă ei cred că sunt liberi - ei chiar sunt liberi!"

La parada care se desfășoară de la Circo Massimo până la Coloseum a participat și Marius Ardeleanu, membru fondator al Asociației culturale "Omnis Barbaria" de la Satu Mare împreună cu 15 daci și 15 Dace.

O mare parte a grupului, inclusiv Marius, sunt arheologi și prin urmare fac replici istorice dupa costume. "Avem acces la piesele originale si deci reușim să facem cat de cat replici. Tot ce avem pe noi sunt haine făcute cu mana noastră, nu am cumparat nimic pentru că nu putem găsi nimic autentic dacic pe piață" mărturisește Mariu Ardeleanu, care se află pentru a patra oară la acest eveniment.

Video: Zilele Romei. Sursa: Elena Postelnicu.

Echipamentul lui Marius are 20 de kilograme. Parada durează trei ore si se desfasoară pe un traseu de patru kilometri. Scutul are 5kg și jumătate, la fel coiful, dar sunt obișnuiți cu ele... "fie că e ploaie, fie că-i vânt!"

Costumul lui "evoluează" la fiecare ieșire. "Din 2007, de când mă ocup de el, tot timpul mai adaug ceva la costum" mai dezvăluie Marius.

Video: Nimfele Daciei dansează. Sursa: Elena Postelnicu.

In fiecare an principala problemă a dacilor care vin din România este logistica și transportul armelor. Anul acestea cele două grupuri au venit împreună: cei de la Constanța au trecut prin Satu Mare și Baia Mare și i-au luat cu ei și pe colegii lor.

Membrii Asociatiei "Omnis Barbaria" provin din toata tara, in special din nord vest: Satu Mare, Baia Mare, Bistrița, Cluj, Sălaj, dar și din Iași, Piatra Neamt, Bucuresti, Constanta, Deva.

Trei grupuri istorice de daci din România au participat la parada tradițională dedicată Romei, care în acest an împlinește la 21 Aprilie - 2768 ani de la întemeierea orașului. Foto: Elena Postelnicu.

Posted by România Actualităţi on Monday, April 20, 2015

"Roma-i Roma!"

Evenimentul de revocare istorica de la Roma este unul dintre cele mai importante. "Tot timpul venim pentru că avem o deviza: Roma-i Roma! Ne concentrăm toate eforturile și stăm mai multe zile ca și să putem vizita. Pentru ca scopul este si acela ca pe langa reconstituie să și învățăm, să cunoaștem ca la rândul nostru să știm să-i învățăm și pe alții.

Cultura este scopul principal, iar Roma e plină de cultura si istorie" spune Marius Ardeleanu.

In fiecare an se opresc la Columna lui Traian, fac poze și fac în asa fel ca prezenta și participare lor la "Natale di Roma" să iasă cât mai bine. "Suntem emoționați pentru că orice poveste care se leagă de România, de Dacia se leagă invariabil de Columna lui Traian si când trecem pe lângă ea, bineînțeles că suntem mai emoționați decât dacă am povesti de la 1500 de km distanță" mărturisește fondatorul grupului de daci de la Satu Mare.

Grupul Storico Romano, organizatorul acestui eveniment, a ales ca bătălie de final - răscoalele lui Spartacus. Războinicii daci au făcut parte echipa din zona Dunării.

Nimfele Daciei impresionate de cântecul românesc si de conationalii veniti și pentru ele

Atracția publicului a fost - ca în toti cei cinci ani de când participă - grupul Nimfele Daciei de la Zalău, grup coordonat de Ancuța Marieș. În acest an fetel îmbrăcate în rochițe lungi albe și cu coronițe de flori în păr au fost în număr de 12.

"Din 2010 venim. Ne simțim onorate. Si nouă ne place foarte mult acest eveniment. Suntem încântate că putem aduce bucurie și parfumul patriei pentru românii care sunt aici". În public, printre italieni și alti turiști, încă de la primele ore ale dimineții și-au făcut simțită prezența prin tricolorul național mai multi romani stabiliti in capitala italiana sau în împrejurimi.
"Am fost foarte surprinse. Ne-au dedicat câteva cântece aici la Circo Massimo. Impresionant! Au cântat atat de frumos, îmbrăcați in costume populare. Le mulțumim!" a mărturisit încă emoționată Ancuța Marieș, după ce grupurile Arpeggio Roua le-a oferit un mini recital chiar la Ccirco Massimo.

Românii trebuie să se susțină!

Organizatorii italieni au remarcat pentru prima data prezenta numeroasa a comunitatii de romani veniti ca sa-si susțină dacii si i-au felicitat - în nenumărate rânduri - pentru participarea lor, cu atat mai mult cu cat grupul de romani a ramas pana la finalul evenimentului.
"Am venit pentru că ei vin din țara noastră, noi suntem din țară și am considerat esențial să-i primim aici aici cum se cuvine, ca să ne intalnim, să petrecem puțin timp impreuna. Este frumos! " a comentat Maria Andreică, îmbrăcată în costum popular, venită pentru prima data la acest eveniment.

"Romanii trebuie să se susțină unul pe altul indiferent unde ar fi. In Romania, in America, in Italia, Spania. Oriunde. Ar trebui sa fie toti uniti și să se susțină. E cel mai frumos lucru" a completat romanca. În repetate rânduri daci și românii, multi dintre ei din grupul "Românii din Roma" s-au strâns pentru a face fotografii împreună.

De la parada dedicată șirului de manifestări din "Natale di Roma" n-au lipsit nici reprezentanții Ambasadei României în Italia, Ovidiu Pufu și Laviniu Enii.

"Zilele Romei reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente pentru identitatea Romei, pentru imaginea acestui oraș superb. Ne bucurăm că România poate fi vizibilă în cadrul unui asemenea eveniment" a comentat Ovidiu Pufu, atasat de presă în cadrul Ambasadei.

"Astăzi am avut ocazia să cunosc trei grupuri istorice din tara, doua grupuri de daci și unul de nimfe, care aduc o contribuție deosebită la imaginea României aici la Roma. Drept dovada că au fost întâmpinați cu caldură de românii din Roma. A fost o fuziune deosebită: români din țară și din Italia s-au intâlnit și au avut ocazia să fie mândri că sunt români la Roma" a mai completat Ovidiu Pufu.

Un alt eveniment din cadrul Zilelor Romei este cel de marti, 21 Aprilie, exact ziua în care Roma aniversează 2768 de ani - iluminarea - începând cu ora locală 21.00 - a Forilor Imperiali, inclusiv a Columnei lui Traian, simbolul Daciei.

SENS INVERS – De unde vin refugiații
Reportaje 20 Februarie 2023, 17:45

SENS INVERS – De unde vin refugiații

Un reportaj de Ilie Pintea. Editor: Mona Dîrțu.

SENS INVERS – De unde vin refugiații
CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0
Reportaje 17 Martie 2022, 19:06

CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0

Liga Campionilor: Villareal produce surpriza momentului și învinge în deplasare Juventus. 3-0, un scor istoric . #fotbal

CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0
Poveștile prind viață
Reportaje 11 Martie 2022, 11:36

Poveștile prind viață

Poveștile prind viață- ”MICI SCRIITORI PENTRU MARI ÎNȚELEPȚI” înseamnă și ilustrațiile fermecătoare realizate de artiști din...

Poveștile prind viață
Copilul armistițiului
Reportaje 07 Martie 2022, 16:41

Copilul armistițiului

Carmen Gavrila a stat de vorba cu Sarit Zehavi, locotenent colonel in rezerva al armatei israeliene.

Copilul armistițiului
Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare
Reportaje 24 Iunie 2021, 21:41

Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare

În 25 iunie, în Spania intra în vigoare Legea privind eutanasia și sinuciderea asistată, o măsură care provoacă, inclusiv...

Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare
Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)
Reportaje 14 Aprilie 2021, 14:11

Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)

Spania continuă campania de vaccinare masivă în așa-numitele vaccinodromuri.

Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)
Foto: Ziua alegerilor în Turbuța, un sat izolat de pe malul Someșului
Reportaje 06 Decembrie 2020, 18:48

Foto: Ziua alegerilor în Turbuța, un sat izolat de pe malul Someșului

--- AUDIO și FOTO ---

Foto: Ziua alegerilor în Turbuța, un sat izolat de pe malul Someșului
Sticle goale cumpărăăăăm!!
Reportaje 20 Noiembrie 2020, 13:43

Sticle goale cumpărăăăăm!!

Autoritățile vor să impună sistemul de garanție la returnarea ambalajelor de băuturi. Vor fi 3 etape de implementare până în...

Sticle goale cumpărăăăăm!!