Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 18 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Klimowicz

6 Iulie 2017
Vizualizari: 869
Comentează add

Preşedintele SUA, în Piaţa Krasinski din Varşovia, a abordat problemele acţiunilor destabilizatoare ale Rusiei, terorismului mondial şi necesităţii unei Europe puternice

D. Trump: Rusia să-și "înceteze activitățile destabilizatoare din Ucraina"

gabriel-klimowicz

Preşedintele SUA Donald Trump în Piaţa Krasinski din Varşovia foto: Agerpres

Președintele SUA, Donald Trump, a dat o serie de mesaje puternice din capitala Poloniei, unde s-a aflat joi ca invitat special al summitului economic "Iniţiativa celor trei mări", Baltică, Neagră şi Adriatică. La summit participă preşedinţi şi premieri din 12 ţări.

Donald Trump, în Piaţa Krasinski din Varşovia, a lăudat Polonia pentru lupta ei de apărare a valorilor şi civilizaţiei occidentale în timpul primului şi a celui de-al doilea război mondial. El a amintit de revolta polonezilor de origine evreiască din getoul din Varşovia în timpul celui de-al doilea război mondial, despre resurecţia împotriva ocupaţiei naziste din Varşovia sau despre lupta împotriva comunismului şi a armatei sovietice de ocupaţie. 

Preşedintele american a adus un omagiu liderului "Solidarităţii" Lech Walesa şi papei Ioan Paul al Doilea şi a felicitat Polonia pentru rolul important pe care îl joacă în NATO.

Donald Trump a făcut referire în discursul său la Articolul 5 al tratatului NATO, care garantează reciprocitatea apărării statelor aliate. "Celor care ne critică pentru poziția noastră dură aș vrea să le atrag atenția că Statele Unite au demonstrat nu doar prin vorbe, ci și prin fapte că susțin ferm Articolul 5", a spus el.

Preşedintele american a făcut un apel la Rusia să-și "înceteze activitățile destabilizatoare din Ucraina și din alte zone și sprijinul față de regimuri ostile, inclusiv cele din Siria și Iran, și să se alăture comunității țărilor responsabile în lupta împotriva dușmanilor noștri comuni și în apărarea civilizației înseși".

Liderul de la Casa Albă a atras atenția asupra amenințării pe care o reprezintă terorismul, în contextul recentelor atacuri din Europa. "Sunt amenințări grave la adresa securității noastre și a modului nostru de viață. Sunt amenințări pe care le vom înfrunta și vom câștiga", a spus el.

De asemenea, preşedintele Trump a amintit despre pericolul înarmării nucleare a Coreei de Nord şi a îndemnat din nou statele membre ale NATO să-și majoreze bugetele alocate apărării până la 2% din PIB, în acest sens dând ca exemplu Polonia.


Etichete Donald Trumpdiscurs în Varşovia"Iniţiativa celor trei mări"PoloniaNATORusiaterorism

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live