Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Stelian Radu-Cacuci, Oradea

20 August 2014
Vizualizari: 2025
Comentează add

Muzeul "Ţării Crişurilor" din Oradea, custodele lacului cu nuferi termali din Băile 1 Mai, a fost amendat cu 50.000 de lei pentru că "nu a făcut totul pentru oprirea dezastrului".

Custodele lacului cu nuferi termali, amendat

stelian-radu-cacuci-oradea

Lacul cu nuferi termali din Băile 1 Mai, în 2013. Foto: captură youtube.com

După ce au avertizat primii că lacul cu nuferi termali din Băile 1 Mai este în pericol de dispariţie şi, odată cu el, cele trei specii endemice – nufărul termal, roşioara lui Racoviţă şi melcul Melanopsys – reprezentanţii Muzeului "Ţării Crişurilor" din Oradea, custodele rezervaţiei naturale, au fost amendaţi cu 50.000 de lei.

Motivul sancţiunii a fost că "nu au făcut totul pentru oprirea dezastrului”, deşi exploatarea iraţională a zăcământului şi furtul de apă termală erau evidente în staţiune.

Recent, muzeul orădean a anunţat ministerul mediului că renunţă la custodie.

Ministerul agreează atribuirea custodiei Universităţii din Oradea.

Autoritatile vor încerca experimental, după încheierea sezonului estival, reducerea – chiar la jumătate – a furnizării apei termale în staţiunile Felix şi 1 Mai, afirmă prefectul judetului Bihor.

În lunile aprilie-iulie 2014, când nuferii trebuiau să fi înflorit, pe suprafaţa lacului, redusă acum la doar trei metri pătraţi, nu se mai vedea nicio plantă.

O comoară milenară ar putea să dispară, pentru că timpul nu mai are rabdare.

Nufarul, dar si apa termală, erau principalele atracţii pentru staţiunile Felix şi 1 Mai.

Cu două zile în urmă, ministrul apelor, pădurilor şi amenajării teritoriului Doina Pană a emis, fără sa îl facă public, un ordin ce permite custodia temporară a Agenţiei Naţionale pentru Protectia Mediului, până la organizarea unei licitaţii în acest sens. 


Etichete ştiri nord-vestBihorFelix1 Mailacnuferitermalspeciiunicerezervaţiemelcroşioarămuzeuamendăextincţiemedioudezastru

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live