Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

25 Iunie 2022
Vizualizari: 368
Comentează add

Milioane de femei din Statele Unite ar putea să-şi piardă dreptul legal de a face avort, după ce Curtea Supremă de Justiţie a luat o decizie în acest sens.

Curtea Supremă de Justiţie din SUA a eliminat dreptul legal la avort

radiojurnal

  Foto: commons.wikimedia.org

Milioane de femei din Statele Unite ar putea să-şi piardă dreptul legal de a face avort, după ce Curtea Supremă de Justiţie a luat o decizie în acest sens. În aceste condiţii, dreptul la avort nu va mai fi considerat unul constituţional şi fiecare stat american va putea să decidă dacă îl interzice sau nu. 
 
O decizie în justiție luată în anul 1973 în Statele Unite proteja dreptul femeilor la avort.
 
Cazul de-acum 49 de ani se numea Roe vs Wade şi stabilea că legea supremă americană, Constituția, protejează dreptul femeilor de a alege soarta copilului în primele trei luni de sarcină.
 
Prin decizia de ieri, Statele Unite revin la situația de dinainte de 1973 și, practic, lasă la latitudinea fiecărui stat american ce decizie să ia.
 
Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții. 13 au adoptat deja legi în acest sens. Se estimează că avortul ar putea fi interzis pentru 36 de milioane de femei americane dintr-o populație totală de aproximativ 330 de milioane de persoane.
 
Președintele SUA, Joe Biden, a catalogat decizia drept o 'eroare tragică' și a făcut apel la americani să voteze în număr mare la alegerile pentru Congres și să se obțină astfel o majoritate favorabilă avortului.
 
De altfel, în Statele Unite clasa politică este împărțită între democrați, care favorizează libera alegere, și republicani, în frunte cu fostul președinte Donald Trump, susținători ai interzicerii avortului.
 
Disputa proviață - proalegere este una veche în societatea americană și ea apare la orice tip de alegeri în Statele Unite.
 
Deși mișcarea care susține avortul are ceva mai mulți adepți, analiștii cred că tabăra opusă este mai bine organizată și reprezintă o contrapondere la mișcările feministe.
 
Prin decizia de ieri, Statele Unite devin una dintre cele doar patru țări din lume care au restricționat dreptul la avort în ultimii 30 de ani; celelalte sunt Polonia, El Salvador și Nicaragua.
 

Etichete Curtea Supremă de JustiţieSUAdreptul la avort

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live