Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 22 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Claudia Marcu

13 Iulie 2016
Vizualizari: 1440
Comentează add

Curtea Internațională de Arbitraj de la Haga a dat astăzi câștig de cauza statului Filipine in disputa cu China din Marea Chinei de Sud.

Curtea de la Haga dă câştig de cauză Filipinelor în disputa cu China

claudia-marcu

Joris Larik, expert al Institutului pentru Justiție Globala din Haga.Foto:Arhivă/Claudia Marcu.

Hotărârea curții internaționale de arbitraj de la Haga nu a fost o surpriză pentru nimeni. Surprinzător a fost însă faptul ca statul Filipine a câștigat atât de multe in fata Chinei, spune Joris Larik, expert al Institutului de Justiție Globala de la Haga.

„Este o decizie extrem de stufoasa, are 500 de pagini si trebuie studiata, dar daca te uiți la concluzii, la final vezi o lista lunga de încălcări ale dreptului internațional de către China si in mai multe domenii. Nu numai daca anumite formațiuni sunt insule sau nu, cui aparțin si ce drepturi au, dar si in ceea ce privește comportamentul Chinei in zona in general: faptul ca a încercat sa transforme acele formațiuni in insule, acțiuni ale Chinei care au afectat mediul, ca de exemplul reciful de corali, prin politica maritima a încălcat legile internaționale privind pescuitul, faptul ca alte tari au fost obstrucționate sa dezvoltate activități in zona. Este o decizie care merge foarte departe si acest lucru este surprinzător,” a explicat Joris Larik pentru Radio Romania.

Semnatară a Convenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării, care a stat la baza acestui caz, China ar trebui sa respecte decizia curții. Obiecțiunile Chinei privind jurisdicția Curții Internaționale de arbitraj au fost deja respinse la sfârșitul anului trecut. Pentru Filipine decizia de astăzi înseamnă un mare succes juridic, însă fără un mecanism care sa impună executarea deciziei, veștile bune ar putea sa se oprească aici. Conform Convenției Națiunilor Unite, pentru implementare ar trebui sa te întorci la curtea de arbitraj. Următorii pași sunt importanți pentru Filipine, in condițiile in care cu siguranță China nu își va schimba comportamentul peste noapte, continua Joris Larik.

„Doar sa-i arunci in fata Chinei acesta decizie este contraproductiv. Următoarea mare provocare pentru Filipine este sa folosească decizia pentru a obține o soluție negociată a disputei, iar soluția trebuie sa fie multilaterala. Pentru aceasta ar putea sa implice mai mult Asociația Națiunilor Sud-asiatice, având in vedere ca exista deja interese comune intre Filipine, Vietnam si Malaezia. Filipine a câștigat acest caz, dar nu înseamnă dispariția Chinei ca actor important in Marea Chinei de Sud. Vor trebui sa găsească un mod de a continua sa lucreze împreună.”

Joris Larik mai spune ca prin ignorarea acestei decizii, reputația Chinei de putere internațională responsabilă este foarte zdruncinata, o reputație in care China a investit extrem e mult in ultimele decenii.

„O putere care respecta dreptul internațional, care vrea să facă parte din instituții internaționale, ca de exemplu Organizația Internațională a Comerțului, iar daca te uiți la de cit de multe încălcări ale dreptului internațional se face vinovată in acest caz, e clar ca imaginea Chinei nu arată bine deloc. Am putea, in perioada care urmează sa vedem din partea Chinei nu o respingere totala a deciziei, ci poate o atitudine mai constructiva, deschisa spre negocierea unei soluții”, a adăugat Joris Larik, expert al Institutului pentru Justiție Globala din Haga.

Decizia Curții Internaționale de arbitraj in acest caz nu este important numai pentru Filipine, ci si pentru alte tari din regiune – ca Vietnam si Malaezia – care se vor simți încurajate să deschidă cazuri similare si să obțină confirmări juridice că poate si drepturile lor au fost încălcate de către China si mediul a fost afectat in zonele lor de interes. Pe de alta parte, pentru dreptul internațional in general decizia este importanta, fie si numai pentru ca ia in calcul si dimensiunea protecției mediului.
 


Etichete Joris Larikexpert al Institutului pentru Justiție Globala din HagaCurtea Internațională de Arbitraj de la HagaFilipineChinaMarea Chinei de Sud

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live