Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Curtea de Conturi Europeană: Comisia Europeană a fost prea indulgentă

Comisia Europeană nu este suficient de strictă în aplicarea procedurilor de deficit excesiv, ceea ce pune în pericol finanţele Uniunii Europene, spune Curtea Europeană de Conturi.

Curtea de Conturi Europeană: Comisia Europeană a fost prea indulgentă

Articol de Costin Grigore, 21 Aprilie 2016, 06:55

Comisia Europeană nu este suficient de strictă în aplicarea procedurilor de deficit excesiv, ceea ce pune în pericol finanţele Uniunii.

Este ceea ce semnalează Curtea Europeană de Conturi în cel mai recent raport.

Curtea de Conturi a examinat modul în care executivul european a aplicat procedura de deficit excesiv în perioada 2008-2015, mai ales în cazul a şase state: Cipru, Cehia, Franţa, Germania, Italia, şi Malta.

Tratatul de funcţionare al Uniunii prevede, că tările membre trebuie să evite deficitele publice prea mari.

Adică să se încadreze în limita anuală de 3 la sută din produsul national brut, iar datoria publică totală să nu depăşească 60 de procente.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Este o regulă de bază a politicii bugetare europene, iar Comisia are obligaţia să corecteze eventualele derapaje prin proceduri aplicate pas cu pas.

Curtea Europeană de Conturi a constatat însă că de multe ori executivul comunitar nu şi-a utilizat pe deplin competenţele. Nici pentru a cere şi verifica corectitudinea datelor financiare furnizate de statele membre şi nici în ceea ce priveşte punerea în practică a mecanismelor de corecţie, pe care nici nu le-a aplicat în mod uniform.

În plus Comisia Europeană nu a mers suficient de departe în zona, considerată crucială, a monitorizării reformelor structurale în statele cu probleme. S-a axat mai mult pe aspectele legale ale procedurilor decât pe reformele efective.

De aceea Curtea de Conturi recomnadă schimbări la două servicii importante ale Comisiei.

Astfel biroul de statistică Eurostat ar trebui să-şi documenteze mai bine activitatea, să evalueze sistemele de control ale statelor membre şi să facă verificări mai amănunţite în ţările cu probleme de deficit.

În acelaşi timp Direcţia de Generală de Afaceri Economice şi Financiare trebuie să monitorizeze mai atent cum sunt puse în practică reformele structurale promise. Trebuie totodată să se concentreze pe reducerea deficitului public mai ales în statele puternic îndatorate.

Acestea primesc, într-o primă etapă, recomandări pentru remedierea situaţiei, recomandări care includ un termen limită de corecţie şi un efort bugetar anual.

Comisia monitorizează dacă statul membru ia aceste măsuri la timp şi poate propune Consiliului European inclusiv impunerea de sancţiuni pentru ţările care nu revin în limitele stabilite de tratatul de funcţionare al Uniunii.