Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Helmis

19 Aprilie 2017
Vizualizari: 1326
Comentează add

Valoroasa sculptură a lui Constantin Brâncuşi va putea fi admirată de public de la 1 iunie

"Cuminţenia Pământului" expusă la Muzeul Naţional de Artă al României

mihaela-helmis

  

 Sculptura lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului" va putea fi din nou admirată, de la 1 iunie, la Muzeul Naţional de Artă al României. Opera, retrocedată în 2012, a mai fost expusă la Muzeul Naţional Cotroceni şi la Muzeul Băncii Naţionale a României.

Specialişti în domeniu apreciază, însă, că Muzeul de Artă este cel mai potrivit loc pentru expunerea lucrării.

Doina Lemny, muzeograf la Muzeul Naţional de Artă Modernă - Centrul "Georges Pompidou" din Paris: ""Cuminţenia Pământului" trebuie să rămână la Muzeul Naţional de Artă. Numai aici ea este vizibilă, numai aici ea are o coerenţă în cadrul operei de început a lui Brâncuşi.

Nu pot să concep că ea va fi la un moment dat cumpărată de un particular, pentru că ea nu va putea fi vizibilă publicului larg. Este o operă pe care Brâncuşi ne-a lăsat-o, ca să ne creeze - cum zicea el - bucurie.

Muzeul Naţional de Artă are o colecţie deja foarte importantă de Brâncuşi; trebuie însă să o pună în valoare, ca ea să fie vizibilă. Eu accentuez acest lucru - de vizibilitate pentru public."

 "Cuminţenia Pământului" face parte din patrimoniul cultural naţional, în categoria Tezaur. Ministrul culturii, Ionuţ Vulpescu, a afirmat că statul român îşi va exprima dreptul de preempţiune de fiecare dată când proprietarii sculpturii vor decide să o scoată la vânzare, aminteşte redactorul nostru Mihaela Helmis.


Etichete "Cuminţenia Pământului"Muzeul Naţional de Artă al Românieiministrul culturiiIonuţ Vulpescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live