Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

26 Aprilie 2019
Vizualizari: 3104
Comentează add

Românii din afara granițelor păstrează tradițiile și obiceiurile de Paște, chiar dacă sunt departe de țară.

Cum se pregătesc românii din diaspora de sărbătoarea Paștelui Cum se pregătesc românii din diaspora de sărbătoarea Paștelui - Conține video

luminita-voinea

 Ansamblul folcloric Dacia al Asociației Interculturale Româno Elene Dacia, condusă de Daniela Popescu

Sărbatoarea Învierii Domnului - Paștele - este cea mai veche și importantă sărbatoare a creștinătății, care a adus omenirii  speranța mântuirii și a vieții veșnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.

Oriunde s-ar afla, românii păstrează  tradițiile și obiceriurile pascale românești  și pregătesc bucatele tradiționale: ouă roșii, cozonac si friptură de miel, exact ca acasă.

În Italia, cei peste 1.200.000 de români  au posibilitatea să asiste la slujbele de Înviere, în cele  cele 270 de parohii ortodoxe românești.

Acesta este un mod prin care conaționalii noștri se simt ca acasă.

Episcopul ortodox român al Italiei, Preasfintitul Siluan, vorbește, la "Românii de pretutindeni" despre semnificația religioasă a Paștelui și spune că bisericile românești din Italia  îi adună pe români la slujbă și le mai alină astfel dorul de casă.

Foto: Corespondentul Radio România, Elena Postelnicu, alături de Preasfintitul Siluan

Paștele la românii din Grecia

La  "Românii de pretutindeni", surprindem sărbătoarea românilor din comunități.

Chiar daca sunt departe, ne gândim la ei cu admirație pentru că reușesc să-și păstreze tradițiile, indiferent unde s-ar afla.

În Grecia, Ansamblul Folcloric Dacia al Școlii de Limba Română, care funcționează în cadrul Asociației Interculturale Româno-Elene Dacia cu sprijinul  Ministerului  pentru Românii de Pretutindeni, a reprezentat România cu dansuri populare tradiționale în cadrul spectacolului dedicat Zilei Internaționale a Dansului.

Totodată, elevi ai Școlii de Limba Română Dacia Atena au promovat cu mândrie valorile culturale, populare și tradiționale românești.

Daniela Popescu, președinta asociatiei, a vorbit pentru "Românii de pretutindeni" despre spiritul sărbătorilor pascale pastrat de românii din Grecia.


Românii din Spania sărbătoresc tradițional

Românii din Spania nu au vacanță, dar încearcă să sărbătorească așa cum au făcut-o mereu, păstrând obiceiurile de acasă.

Cumpără produse de la magazinele românești care se găsesc în fiecare localitate unde comunitatea este numeroasă, sau prepară mâncarea după rețetele tradiționale.

Corespondentul Radio România, Annamaria Damian,  transmite că majoritatea românilor din regiunea Madridului se pregătesc să meargă la biserică, pentru a participa la slujba de Înviere.

Tradiții românești în inima Europei

Artiști populari au promovat obiceriule de Paște la Festivalul "Primăvara românească" de  la Bruxelles, organizat de  Casa de Cultură belgo-română.

Ouăle încondeiate si  costumele populare au atras privirile la standul Maramureșului, transmite corespondentul Radio România, Amalia Bojescu.

Iar românii noștri  sunt cu gândul și sufletul acasă.

Detalii despre sărbătoarea din comunitățile de români, la emisiunea "Românii de pretutindeni", difuzată îsâmbătă,  la ora 22.10 , la Radio România Actualități.


 


Etichete diasporaPașteromânii din afara granițelorGreciaDaniela Popescuromânii din Italiacomunitatea din Spaniatradițiiobiceiuri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live