Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Marţi, 27 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

11 Aprilie 2020
Vizualizari: 523
Comentează add

De la nord la sud, în Italia, riturile din Săptămâna sfântă sunt celebrate cu porțile închise, conform măsurilor restrictive impuse de guvern și de episcopatul italian.

Cum sărbătoresc românii din Italia Paştele catolic

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Via Crucis presieduta dal Santo Padre Francesco sul Sagrato della Basilica di San Pietro. Copyright: Vatican Media

De la nord la sud, în Italia, riturile din Săptămâna sfântă sunt celebrate cu porțile închise, conform măsurilor restrictive impuse de guvernul de la Roma și de Conferința episcopală italiană.

Se țin doar slujbele esențiale, fără coruri și fără cântece, fără credincioși înghesuiţi în biserici și fără procesiuni pe străzi.

Toate acestea în urma amenințării unui virus care deja a provocat prea multe morți și suferință.

La Vatican, ca niciodată până acum, Drumul Crucii din Vinerea Sfântă a avut loc nu la Colosseum, ca de obicei, ci în fața Bazilicii San Pietro, într-o piață întunecoasă și fără suflare, doar cele două grupuri care duceau crucea: un grup al deținuților, cei ascunşi, nevăzuți de lume, și un altul, al medicilor, cei care se află în prima linie în combaterea acestei pandemii.

La final, Papa Francisc, cu chipul transfigurat în fața acestei piețe pustii, s-a retras în tăcere, fără să comenteze ceva. 

Este un Paște la care credincioșii din Italia, dar și din alte țări nu pot intra în biserici, un Paște văzut la televizor sau pe internet. Şi cele aproximativ 70 de biserici românești de rit catolic din peninsulă sunt închise în aceste zile, preoții rugându-se singuri, iar românii rămânând închiși în locuințe și încercând să sărbătorească fiecare cum poate.

Marina Bălașca s-a pregătit, așa cum face de fiecare dată, cu bucate ca acasă, chiar dacă trăiește la Roma de peste 20 de ani.

Marina Bălaşca: De Sfintele Paști noi am pregătit bucatele cum facem de obicei: pască, cozonac, ouă roșii. Am păstrat tradiţia exact ca în România, nu ne lipsește nimic pe masă, în schimb ne lipsește întâlnirea cu cei din comunitate, ne lipsește Sfânta Liturghie, prezența în biserică și sărbătorirea Învierii în biserică, dar trebuie să ne conformăm situației în care este toată lumea și când vine ora de mers la biserică ne spălăm, ne îmbrăcăm frumos, ne așezăm pe scaun şi ascultăm Sfânta Liturghie.

Sărbători împreună cu familia se pot organiza și online, prin intermediul internetului, așa cum şi-a programat și scriitoarea Roxana Lazăr din Roma.

Roxana Lazăr: Atât Paştele catolic, cât și Paștele ortodox îl vom sărbători în familie, sub semnul austerității, singuri și, evident, nu în jurul mesei, împodobite și pline de mâncăruri clasice, ci în fața ecranelor telefoanelor, vorbind cu familia atât din Italia, cât și familia din România. Am observat că în aceste zile a crescut foarte mult numărul convorbirilor telefonice, chiar și a video-apelurilor. Deci, ne vom vedea! Până când vom avea internet, vom avea posibilitatea de a ne vedea.


Etichete (ii)romaniitaliapaste

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live