Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

11 Martie 2016
Vizualizari: 1621
Comentează add

Orice cetăţean sau firmă are acces, de astăzi, la informaţii despre modul în care administraţiile cheltuiesc banii publici.

Cum putem afla ce se face cu banul public?

iulian-olescu

Premierul Dacian Cioloş și ministrul finanțelor, Anca Dragu. Foto: Guvernul României

Orice cetăţean sau firmă are acces, de astăzi, la informaţii despre modul în care administraţiile cheltuiesc banii publici.

Toate informaţiile se pot găsi în cea mai mare bază de date cu veniturile şi cheltuielile instituţiilor publice, care se găseşte pe internet la adresa www.transparenta-bugetara.gov.ro.

Premierul Dacian Cioloş a spus, la conferinţa de lansare, că este un demers care va susţine şi eforturile guvernului de a reduce riscurile de fraudă si de corupţie.

Instituţiile bugetare vor avea obligaţia să încarce într-o bază de date accesibilă tuturor pe internet informaţiile legate de veniturile şi cheltuielile proprii, a anunţat ministrul finanţelor publice, Anca Dragu, cu ocazia lansării platformei intitulate "transparenţă bugetară".

Prezent la eveniment, premierul Dacian Cioloş a declarat că este vorba de încă un element în direcţia unei mai mari transparenţe a activităţii administraţiei şi, mai ales, a cheltuirii banului public. 

Dacian Cioloş: ”Acest instrument este mai ales - şi din punctul ăsta de vedere mie mi se pare revoluţionar - un proces de transparenţă publică, pentru că, practic, orice contribuabil poate să ştie modul cum sunt repartizate fondurile şi modul cum se cheltuie fondurile de către o administraţie publică, centrală sau locală.”  

Ministrul finanţelor, Anca Dragu, a precizat că este vorba despre un proces de transparentizare în două etape, cele aproape 14.000 de entităţi publice din România urmând a fi obligate, în a doua fază, să publice pe platforma lansată astăzi şi alte informaţii agregate, inclusiv despre toate contractele semnate şi executate. 

Anca Dragu: ”Practic, toate instituţiile din România vor trebui să încarce pe această platformă informaţii despre cheltuielile şi veniturile pe care le au.”  

În această primă fază trebuie să încarce informaţii în baza de date toate instituţiile publice centrale sau locale, ulterior, în termen de maximum patru luni, urmând să aibă această obligaţie şi companiile cu capital de stat şi regiile autonome.

 

De azi, toți românii vor putea să urmărească cum este cheltuit fiecare leu din fondurile publice de către primăriile...

Posted by Guvernul României on 11 Martie 2016

Etichete Cum putem afla ce se face cu banul publicinformaţii despre modul în care administraţiile cheltuiesc banii publicipremierul Dacian Cioloşministrul finanţelorAnca Dragu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live